Tak již jsme se dočkali a je tu další verze skvělého redakčního systému wordpress. Tato verze se nazývá Dinah podle jazzové zpěvačky Dinah Washingtonové . V nové verzi se vývojáři zaměřili jak na běžné uživatele, které zajímá hlavně funkčnost. Tak i na vývojáře, kterým dali ještě širší spektrum možností. Díky tomu mohou své výtvory udělat ještě lepší. Ať to vezmu z jakéhokoliv pohledu jistě se wordpress stal zase o něco lepším redakčním systémem. Je jasné, proč je již nějakou dobu jedničkou mezi CMS.

Novinky

Pro začátek jsme si pro vás připravili krátké video, které má ukázat všechny novinky v akci. Toto video je našim prvním a tak budeme rádi, když nám k němu v komentářích sdělíte svůj názor, aby jsme pro příště mohli udělat ještě lepší videa.

 

Editor

V editoru přibylo nejvíce funkcí ze všech. Nejedná se tak přímo o nové funkce, ale především o vylepšení těch stávajících. Nejvýraznější proměnou prošel tzv. režim nevyrušovaného psaní. Při něm vám zmizí všechny prvky kromě editoru do pozadí a nejste tedy rušeni žádnými jinými prvky. V dřívějších verzích jsem tuto funkci nevyužíval, byla podle mě taková nedodělaná. Nezobrazoval se druhý rozšířený řádek, složitě se z režimu přepínalo zpět. Tyto dva problémy vývojáři vyřešili velice elegantně. Jak můžete vidět ve videu. Bohužel stále je tu problém, když zmáčknete klávesovou zkratku Alt Gr + F, která slouží pro napsání [. Při využití této klávesové zkratky se vám objeví TinyMCE editor přes celý monitor. Bohužel tahle věc mi dosti vadí. Hůře se pak zapisují shortcody.

Další novinkou v editoru je správa médií. Nyní lze lépe třídit média, které jste nahráli přímo v editoru. Přibyla totiž kolonka, která vám umožní vybrat soubory z určitého měsíce. Druhou novinkou ohledně médií jsou rychlé nástroje, které vám umožní jedním kliknutím zarovnat vložené médium, tak jak potřebujete.

Jazyk

Dosti otázek, běžný uživatelé pokládají ohledně toho, jak nainstalovat češtinu. V předešlých verzích to nebylo až tak složité, ale menší znalosti ohledně tvorby webu byly potřeba. Nyní již vše obstará sám WordPress. V administraci stačí zvolit, jaký jazyk si přejete využívat a on se sám nainstaluje a aktivuje. Již tedy není třeba instalovat přímo počeštěný WordPress.

Když už je řeč ohledně nastavení jazyka, tak můžete v klidu instalovat WP 4.1. Jako vždy bude fungovat i stará čeština, jen některé fráze budou v angličtině. Čeština by se měla sama nainstalovat, když bude překlad dokončen na 100% na čem překladatelský tým usilovně pracuje. Pokud chcete můžete se do týmu přidat i vy.

Relace

Jste neustále na cestách a tvoříte obsah za pochodu. Snažíte se zachytit svou myšlenku i pomocí mobilu? Tak se vám již asi stalo, že jste se někdy zapomněli ohlásit na veřejné wifi síti. Nové tlačítko v profilu vám pomůže tento problém vyřešit. Když se někde zapomenete odhlásit, tak to můžete klidně napravit doma. Stačí vejít do svého profilu a úplně dole, je tlačítko „Odhlásit ostatní relace„. Tím se odhlásíte ze všech jiných sítí.

Návrh pluginů

Váš wordpress pravidelně odesílá informace ohledně vašeho webu. V těchto informacích je i informace o pluginech, které zrovna používáte a v jakých verzích. Díky těmto údajům, vám wordpress může adekvátně navrhnout, jaký plugin by se vám ještě hodil. Návrhy se vybírají podle toho, jaké pluginy máte nainstalované a jaké pluginy má většina uživatelů k těm vašim doinstalované. Jistě to bude zajímavá věc. Jen nezapomínejte, že čím méně pluginů tím lépe. Každý plugin dává šanci, udělat vrátka pro nezvané hosty.

Šablona

O nově připravované šabloně Twenty Fifteen již psali. Využívá nových funkcí, které tvůrci wordpressu dali vývojářům na poli šablon. Neměla by tedy fungovat na starších verzích. My osobně jsme ji ale na verzi 4.0 vyzkoušeli a fungovala. Je to velice zajímavá šablona, které se přizpůsobí jakémukoliv zařízení. Což je dneska skoro již standardem, když čím dál více návštěvníků přichází z mobilních zařízení. Jednu chybku jsme na šabloně našli. Má sloupec vlevo a ne vpravo. bylo by dobré, kdyby šlo nastavit, kde má být sloupec umístěn. Jinak je šablona velice pěkná a snadno nastavitelná.

Vývojářská sekce

Jak jsme již nakousli hned na začátku článku, byli přidány novinky i pro samotné vývojáře. Nově můžou vývojáři využívat několikanásobných podmínky a vnořených dotazy. Za zmínku jistě stojí i rozšíření API pro přizpůsobování vzhledu. nyní tedy lze nastavit v šablonách ještě více. Pro úpravu titulku stránky bylo nutné nainstalovat nějaký další plugin. Tvůrci tedy přidali novou funkci add_theme_support( 'title-tag' ) , která umožní titulek přizpůsobit už pomocí šablony. Také byly aktualizovány externí knihovny TinyMCE 4.1.7, Iris 1.0.7 , MediaElement 2.16.2, jQuery 1.11.1 a getID3 1.9.8 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation