Je to chvilinka, co byla vydána finální verze wordpressu 4.0. Vývojáři však nespí a již pracují na verzi 4.1 . S touto novou verzí, která je očekávána v prosinci letošního roku, přijde i nová šablona pro rok 2015. S názvem Twenty Fifteen. V dnešním článku se zaměříme na tuto šablonu a na konci si ji budete moc vyzkoušet sami.

Autor

Autor nové šablony je již osvědčený, jelikož je tvůrcem šablony letošního roku Twenty Fourteen. Pokud vám tedy nová šablona bude připadat povědomá, nemýlíte se. Ověřené rozložení a návrh z 2014 najdete i v nové 2015. Šablona je nesena zase ve stylu minimalistického a responzivního stylu. Nová šablona bude nejvíce vyhovovat blogerům, ale to neznamená, že ji nemůžou využívat i ostatní.

Nastavení

V nastavení jsou jen dvě hlavní volby. Tyto dvě volby mění pozadí v záhlaví (levé menu) a obrázek na pozadí (střed). Dalšími menšími volbami je barva textu a případné nahrazení barvy, místo obrázků. Více toho v nové šabloně nenajdete. Jak se říká v jednoduchosti je krása. Proto je toto nastavení dostačující a zaručí, že se na všech zařízeních zobrazí korektně.

Zobrazení

Jak již bylo v úvodu napsáno, šablona je responsní, což znamená, že se přizpůsobí na rozměry obrazovky, na kterém se právě zobrazuje. Tak že jiné rozložení a velikosti prvků bude na mobilu a jiné na PC. Ukažme si tedy, jak bude vypadat šablona na třech základních typech zařízení.

Twenty Fifteen na mobilu

Zobrazení na mobilu

Twenty fifteen na PC

Zobrazení na PC

Twenty fifteen na tabletu

Zobrazení na tabletu

Jednu věc ovšem na zobrazení nechápu a to již ve verzi Twenty fourteen. Proč je vertikální menu vlevo a ne vpravo. Pro uživatele je příjemnější, když ovládací prvky jsou vpravo, a obsah vlevo. U Twenty fourteen a Twenty fifteen je tomu ovšem naopak. Já sám bych tyto dva prvky přehodil.

Stahování

Šablonu je možné vyzkoušet dvěma způsoby.

1) Stanete se testerem a vyzkoušíte wordpress 4.1 a s nim i novou šablonu Twenty fifteen
2) Stáhnete si jen samotnou šablonu a tu si nainstalujete

Pokud se chcete vydat prvním směrem, stáhněte si plugin WordPress Beta tester.Pokud chcete jen zkusit novou šablonu, tak si ji stáhněte zde. Šablona obsahuje pár nepřeložených anglických řetězců, ale to nijak nebrání v jejím snadném ovládání. Upozornění: Šablona je ve stádiu vývoje a tak není doporučováno ji instalovat na zaběhlé weby. Vše děláte na vlastní riziko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation