Tak a je to tu, konečná a finální verze očekávaného WordPressu tentokrát s číslem 4.3 byla vypuštěna. Verze byla vydána přesně podle plánu, což se u WordPressu moc často neděje 🙂 . Tato verze nese jméno po americké jazzové zpěvačce Billie Holiday. Tato verze přináší především více vylepšení stávajících funkcí než novinek. Důležitých změn se dočkali i tvůrci rozšíření pro WordPress.

Pro začátek si ukážeme již tradiční video, které má představit novou verzi a ukázat jaké novinky v nové verzi nalezneme. Video je v angličtině, ale jsou přidány české titulky.

Pokud jste zhlédli toto video a také jste četli předchozí článek o první verzi této verze, tak jste zjistili, že se už moc změn neudálo. Pojďme se, ale detailněji podívat na vše, co nám nová verze přichystala.

Menu živě

Chcete mít na webu menu, ale nevíte jak by jste jej měli uspořádat? Jakou položku dát pod jakou? Chcete ukázat svým návštěvníkům jen finální verzi? Tak to je přesně tato změna pro vás 🙂 . Nyní již můžete v živém náhledu přizpůsobovat menu. Menu se bude automaticky aktualizovat podle toho, jak na něm budete provádět změny. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, stačí změny uložit a vše se ukáže i na webu běžnému návštěvníkovi 😉 .

Živé nastavení menu WordPress 4.3

Úprava menu v Přůzpůsobení

Zkraťte si psaní zkratkami

WordPress 4.3 se snaží urychlit psaní a ušetřit vaší myš. S novou verzí tedy můžete ještě více využívat vaši klávesnici, pro formátování textu. Formátovat můžete nadpisy, seznamy a k tomu ještě citaci. V nápovědě, pro zkratky tedy přibyli dva nové odstavce, které vám napoví, jak formátování použít.

WordPress 4.3 nápověda editor

Nápověda zkratky

 

Editor ještě lépe

Editor využívá každý, kdo s WordPressem pracuje, ať již HTML a nebo přímo vizuální editor. Nyní vám vizuální editor nabízí stejné a lepší editování odkazů v textu, jako je tomu už pár verzí u příloh.

Odkazy WordPress 4.3

Editor odkazů

Již tedy není nutné klikat na ikony v horním menu a vše uděláte snadněji a rychleji 😉 . Ještě jedna změna se stala v editoru a ta se týká počítadla slov. Počítadlo započítávalo i věci, které nebyly slova. Nyní by se tak již nemělo dít a číslo by mělo být přesné.

Přehlednější navigační lišta

Menší kosmetické úpravy se dočkala i navigační lišta, která se vám zobrazí, když jste přihlášení a jste na webu. Nyní je v submenu méně odkazů a vedou všechny tam, kam běžný uživatel očekává, že povedou. Vedou tedy do administrace widgetů, šablon a menu. Volba PozadíZáhlaví zmizela úplně a již ji najdete v nastavení Přizpůsobit. Nově ale přibyla ještě jedna položka s ikonou a ta nese název Přizpůsobit. Při kliknutí na tento odkaz se dostanete do živého nastavení, které má nyní ještě více možností.

Navigační lišta OwrdPress 4.3

Nová navigační lišta

Živý náhled, má za úkol to, aby jste si mohli upravovat web a bez uložení ihned vidět změny. Dost dobrá věc na vytváření změn, aniž by návštěvník něco postřehl viz. úprava menu.

Favicon na pár kliknutí

Nastavení ikony webu, která se zobrazuje v prohlížeči vedle názvu webu, dostalo jen jednu změnu. Ve finální verzi nenajdete nastavení ikony v Nastavení-> Obecné ale v Přízpůsobení u nastavení názvu a popisu webu. Nastavení ikony je však stále stejné a jednoduché.

WordPress 4.3 favicon nastavení

Nastavení favicon

Mobil správný pomocník

Administrace WordPressu je již nějakou dobu responzivní, ale ještě se daly nalézt nějaké chybky. Teď by tyto chyby měly být opraveny. Již se správně přizpůsobují i sloupce s příspěvky, stránkami a jiné tabulky, které v administraci najdete. Již se zobrazují jen důležité údaje a pro získání ovládacích prvků, si rozkliknete šipku.

Mobilní zobrazení wordpress 4.3

Ukázka mobilního zobrazení

Bezpečí především

WordPress 4.3 je především důležitý z důvodu bezpečnosti. Přináší totiž novou správu hesel. Již se nezasílají hesla na email (dost velké bezpečností riziko) a hesla jsou automaticky generována, ale stále si můžete zvolit své libovolné heslo. Opravena byla také chyba, kdy odkaz pro obnovení hesla fungoval do doby, než byl odkaz využit a heslo bylo obnoveno. Nyní má odkaz jen určitou dobu platnosti. Po uplynutí této doby, je nutné mít nový odkaz.

HTML všude

Další změna se odehrála v sekci s názvem Klikni a publikuj. Osobně tuto funkci jsem nikdy nevyužil, ale to neznamená, že ji nevyužívá někdo jiný. Tato funkce dostala již i HTML editor, pro snadnější formátování.

Zbylé změny

Přibyl soubor singular.php, který je nadřazený pro page.phpsingle.php , které se využívají v šablonách. V responzivním seznamu bude možné definovat primární sloupec a využívat nové API.  Aktualizace se dočkali i externí knihovny.

Závěrem se podívejte na české video, kde máte ukázané všechny novinky, na které můžete v nové verzi narazit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation