Máme tu konec srpna, ale finální verze wordpressu verze 4.0 ještě nespatřila světlo světa. První datum, kdy měla verze vyjít, byl odhadován na 25. srpna. Tento šibeniční termín se ovšem nestihl a to z jednoho prostého důvodu. WordPress vývojáři jsou svědomití a snaží se novou verzi co nejlépe odladit a nevypustit ji s chybami. Za tímto účelem zjistit chyby a opravit je a k tomu seznámení vývojářů s novou verzí, vyšla první RC verze.

Změny

RC (Release candidate) je zkratka pro testovací verzi připraveného programu. Ovšem nedoporučuje se ji stále nasazovat do ostrého provozu, jelikož stále může mít nějaké chyby a díky tomu váš web znefunkčnit. Druhým důvodem, proč není doporučované ji ještě nasazovat a jenom ji zkoušet, je především v České republice důvod neúplné lokalizace.

Teď se pojďme podívat na změny, které se v novém wordpressu dočkáme. V prvním článku o verzi 4.0, jsem spekuloval co vše se v nové verzi objeví. Pokud však novinky ohledně wordpressu sledujete, tak jistě víte, že se spousty z nich do nového wordpressu nedostaly a čekají nás až v dalších verzích.

Překlad

Vydání finální verze je plánováno na 3. září. V tento datum chce i česká komunita vydat oficiální verzi češtiny, do tvorby se můžete zapojit i vy. Ovšem překlad, je i jednou z novinek ve verzi 4.0 . Nově se totiž vývojáři více zaměřují i na ostatní země, kde není angličtina primárním jazykem. Důvodem je fakt, že již více uživatelů využívá jazykové mutace, než originální angličtinu. Proto si nově můžete při instalaci zvolit jazyk, v jakém má být instalace provedena. Podle této volby by se vám měl stáhnout i potřebný jazykový balíček. S touto změnou také přichází ještě jeden krok, tím je změna ukládání nastavení primárního jazyka. Do verze 3.9.x se tato informace nacházela v souboru wp.config.php v tomto řádku. V nové verzi tento řádek nebude potřeba, vše je již uloženo v databázi a proto si můžete jazyk měnit v klidu v administraci.

define ('WPLANG', 'cs_CZ');

Widgety sem a tam

Widgety jsou nedílnou součástí wordpressu a samotných šablon. Dovolují nám uzpůsobit šablonu, tak jak potřebujeme. Dříve byl problém, upravit si šablonu pomocí widgetů snadno a rychle. Později bylo do přizpůsobení šablony přidáno, že se vám přidané widgety zobrazí v reálném čase. Tato změna měla za následek, že při větším počtu widgetů byla administrace na přizpůsobení nepřehledná. Tato nová funkce prošla tedy menší obměnou. Nyní se při úpravě widgetů vše ostatní zasune a celý levý sloupec je volný, pro samostatné widgety.

Výsuvné widgety wordpress 4.0

Nastavení widgetů

Editor více pro lidi

I teď při psaní tohoto článku, který je dosti rozsáhlý, se potýkám s problémem, že při psaní a úpravách textu mi utíká horní lišta formátování.  Velmi očekávanou a oslavovanou novinkou je, že horní lišta se posouvá tak, aby byla stále dostupná. Díky této vychytávce se již nemusíte rozčilovat a zdržovat hledáním lišty a můžete se plně věnovat vašemu textu.

Wordpress 4.0 posuvná lišta

WordPress posuvná lišta

Pluginy tisíckrát jinak

Pluginy nám pomáhají wordpressu propůjčit funkce, které potřebujeme. Mají nám usnadnit práci a zpříjemnit tvorbu. Stávající administrace pluginů, už byla dosti za celým wordpressem. WordPress se změnil a tak musela i administrace pro pluginy. Změnu uvítají jak uživatelé, tak i tvůrci pluginů. Konečně se můžou odlišit od ostatních a to pomocí vlastní ikony pluginu, která se zobrazuje u samotného pluginu.

Wordpress 4.0 ikony pluginů

Ikony pluginů

Proto pokud jste tvůrcem, tak by jste si měli přečíst, jak si svou vlastní ikonu přidat, jinak bude vybráno z několika univerzálních. Ty ovšem bude mít spousta neaktuálních pluginů a tak ten váš zapadne mezi ty ostatní.

Wordpress automatické ikony

Automatické ikony

Vlastní ikona

Přejděte do svého adresáře /assets a tam nahrajte ve formátu PNG | JPG ikonu ve velikosti 128 x 128 px a 256 x 256 px. S názvem icon-128×128.(png|jpg) icon-256×256.(png|jpg). Poté již máte svou vlastní ikonu přiřazenou. Ještě lepší volbou je, ikonu mít ve vektorech. Pokud máte ikonu ve vektorech, tak stačí do složky /assets uložit soubor icons.svg .

Dlaždicová galerie

Wordpress 4.0 nová galerie

Galerie wordpress 4.0

Nebojte pokud se vám tato galerie nelíbí, tak máte stále možnost si ji změnit na tu původní. Změnu provedete pomocí tlačítka v levém rohu. Teď se ovšem pojďme podívat co je nového v galerii. Jak je z náhledu patrné, náhledy jsou větší a tím se vám snáze bude hledat váš soubor. Nově oproti beta verzi, se již v hromadném seskupení nezobrazují informace o souborech. Bohužel, ani tato nová galerie, nevytváří automatický náhled pro videa.

Závěr

Já osobně se na nový wordpress těším. Především na lištu, která se mi vždy zobrazí a přehlednější pluginy. Na co se nejvíce těšíte vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation