Jistě jste někdy potřebovali vytisknout něco, co mělo větší formát než nejpoužívanější A4. V takovém případě jste si s největší pravděpodobností tento soubor nechali vytisknout v nějakém centru, kde je umožněn velkoformátový tisk. Co ale děla, když zrovna potřebujeme něco nutně vytisknout a máme doma jen tiskárnu na A4? Zrovna pro tento účel tu máme pro vás snadné řešení, jak si vytisknout větší formáty doma s vaší A4 tiskárnou. Samozřejmě v originálním měřítku 😉 .Celý proces obsahuje jen tři základní kroky.

1. Je nutné mít soubor, který chceme vytisknout a to v potřebném formátu. Tento soubor musí být .pdf, jelikož využijeme volně dostupný Adobe Reader. Ten totiž umí jednoduše a rychle vytisknout velké formáty na několik menších. Adobe Reader jsem vybral, jelikož ho využívá spousty lidí a tak ho nejspíše máte na PC i vy. Tento soubor si otevřeme.

Můj soubor pro velkoformátový tisk

Soubor pro vytisknutí

2. Otevřeme si okno pro tisk, buď zkratkou Ctrl+ P anebo přes horní menu Soubor -> Tisknou.

Vybrání volby tisk

Zvolení volby Tisknout

3. Je nutné si správně navolit tisk, aby se nám nezmenšilo měřítko a vše se vytisklo na námi zvolený formát.

Nastavení tisku na plakát

Volba rozložení tisku

Zvolíme si druhou možnost Plakát. Je nutné si o pár procent zmenšit měřítko. Já osobně, i když jsem tiskl A3, tak mi to vždy nabídlo měřítko 97%. Osobně bych řekl, že pro většinu potřeb, nebude vadit o něco menší měřítko. U inkoustových tiskáren je možný bezokrajový tisk, díky tomu stačí jen papíry k sobě slepit. O něco horší je to u laserových tiskáren. Ty bohužel neumí tisknout až k okrajům a tak je tedy nutné dané papíry oříznout a pal teprve slepit. Můžete si nechat vytisknout i ořezové značky, bohužel o ně musíte zase měřítko zmenšit. Já si je vytisknout nenechávám, jelikož podle konců výkresu poznám, kde papír zaříznout. V náhledu se vám zobrazí, na kolik stránek bude celý soubor rozdělen a taky jakým způsobem. V tomto ukázkovém případě je soubor rozdělen na 2 A4. Teď už jen stačí kliknout na tlačítko Tisk a slepit si stránky 🙂 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation