rarVětšina lidí jistě ví, že je možné velké soubory zmenšit a tím si ušetřit místo na svém disku v počítači. O zmenšení velikosti se starají různé kompresní formáty nejpopulárnější jsou .zip a .rar .  My se dneska zaměříme na RAR z důvodu, že se dají rozdělit na několik částí. Což se dosti hodí třeba, když máte nějaké velké video, které se nevejde na klasické DVD a potřebujete jej zálohovat. Tak si ho rozdělíte na potřebnou velikost (DVD) a části videa poté vypálíte na DVD. Pojďme si tedy ukázat jak docílit rozdělení.

Napřed je potřeba vybrat si co chceme zkomprimovat. Tak že pokud chceme zkomprimovat video, tak na něj klikneme pravým tlačítkem myši a zvolíme možnost Přidat do archivu . Pozn. Je potřeba mít nainstalovaný program WinRAR (Stáhnout). Po zvolení možnosti se nám zobrazí okénko, kde máme zobrazené základní vlastnosti archivu.

Základní nastavení WinRAR

Okénko se základním nastavením

V tomto okénku si zvolíme název, který napíšeme do položky Jméno archivu, poté si zvolíme formát archivu RAR (u formátu ZIP, nelze soubory rozdělit). Metodu komprese necháme na volbě Normální a teď se dostáváme k té nejdůležitější části. Poslední volbou dole vlevo, je námi hledaná volba, na rozdělení archivu na více částí. Do kolonky buď zadáme námi požadovanou velikost 1 archivu v bytech nebo si zvolíme jednu z již přednastavených možností. Pro náš příklad se hodí DVD+R, jelikož chceme video rozdělit na DVD.

Poté co máme již zadané všechny detaily, tak můžeme kliknout na tlačítko OK. Program sám se již o všechno postará a archivy se nám objeví ve složce, kde je námi zvolený film. Nedivte se, když to bude dlouho trvat, vytvořit soubor RAR trvá dlouho, ale zase jeho velikost je dosti malá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation