uvodni_obrazek_39Tvůrci wordpressu nezahálí a stále pracují na novinkách pro své uživatele. Při tom ještě vydávají opravné verze, které opravují nahlášené chyby. Ovšem těchto verzí se tento dnešní článek netýká. Dnes si řekneme co již s 90% jistotou bude v nové verzi tohoto redakčního systému a na co se tedy můžeme těšit. Datum vydání je stále 15. dubna (datum byl změněn na 16. dubna) což je bez pár dní za měsíc. Teď si již pojďme ukázat, co tvůrci v nové verzi přichystali.

HTML 5 galerie

Galerie, které se vytvářejí ve wordpress, bud nově využívat HTML 5 elementů. Tato změna je dalším krokem ke stejnému zobrazování na všech přístrojích bez rozdílu. Druhou novinkou, která se týká galerií je, že se již galerie budou zobrazovat přímo v reálu již při vytváření příspěvku. Tak že, když vložíte galerii o 3 sloupcích s 5 řádky, tak se již zobrazí galerie, kde budou obrázky rozděleny do třech sloupců a 5 řádků. Je to vítaná změna, jelikož již nemusíte využívat náhled příspěvku a vše vidíte hned po úpravě.

Instalace šablon

Již v předchozí verzi se změnila podoba administrace šablon, ovšem, když jste chtěli nějakou šablonu nainstalovat, dostali jste se do staré instalace, která do nového vzhledu moc neseděla. WordPress 3.9 se rozhodl toto změny a i instalace šablon, změnila na přehlednou část tohoto redakčního systému.

wordpress 3.9 instalace šablon

Instalace šablon – WordPress 3.9

Editace obrázku

Málo lidí ví, že ve wordpressu ořezávat,otáčet, převracet a jinak upravovat či dolaďovat uložené obrázky. Je to velmi užitečné, jelikož pro menší zásahy nepotřebujete žádný editor fotografií a vystačíte si s wordpressem. I tento editor prošel menší obměnou. Teď se zobrazuje ukázka náhledového obrázku, který se vytvoří po vašich úpravách. Je také možné si nastavit, zdali se náhled má vůbec změnit.

Playlisty

Jako máme galerie pro přidání více obrázků najednou, tak již ve wordpressu půjde vytvořit i skupina videí nebo hudebních souborů. V předchozích verzích tvůrci zapracovali na zakomponování ukládání a přehrávání mediálních souborů, přímo redakčním systémem, ovšem nebylo možné je skládat do skupin. To je již minulostí a tuto změnu velice vítám.

Úprava widgetů v reálném čase

Jistě jste při vytváření webu řešily problém, že jste někam přiřadili widget a pk jste jej potřebovali nějak přizpůsobit, aby zapadl do vašeho webu. Většinou jste to řešili tak, že jste vždy udělali nějakou změnu a pak jste web refreshnuli. Pokud se vám změna nelíbila, tak jste takto pokračovali tak dlouho, dokud jste nedocílili požadovaného efektu. Tento způsob byl ovšem velice zdlouhavý a proto vývojáři vložili přímo do jádra plugin Widget customizer. Tento plugin, který již bude přímo součástí systému, přidá možnost vidět úpravy na webu i ty, které provedete s widgety přímo v reálném čase. Nebudete se tedy již muset neustále překlikávat mezi stránkami a aktualizovat je, aby jste viděli změny. Tato změna je zase ta jedna, která je velmi užitečná.

Na drobnostech také záleží

Jako každá verze i tato verze přináší nejaktuálnější komponenty (viz. aktualizace editoru), které jsou ve wordpressu zahrnuty. Pak také přináší opravu nahlášených chyb a vylepšení samotného jádra, ale to v detailech, který běžný uživatel nemůže postřehnout.

Čas plyne

Ať se tvůrci snaží sebe víc, ne všechny novinky, které chtěli přidat stihli zakomponovat. Proto je se na co těšit i v krásné kulaté verzi 4.0, ale to už dosti předbíhám a proto pokud si chcete zkusit novinky na vlastní kůži si stáhněte WordPress 3.9 beta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation