logo-seznam

Není tomu tak dávno, co seznam upravil stránku, kde se zobrazovali výsledky vyhledávání. Dříve bylo v dolní části stránky stránkoví, kde byla možnost si vybrat i určitou stránku, dnes je tomu již jinak a naleznete zde již jen odkazy na další a předchozí stránku. Podle mě je tato změna k horšímu jelikož, když si budu chtít zkontrolovat, zdali můj web nestoupl v pozicích budu se muset proklikávat skrze tlačítko „Další strana“. Dříve stačilo přejít třeba na třetí stránku a přímo se podívat. Dále jsou znevýhodněné weby, které jsou až na dalších stránkách, protože většina uživatelů se k nim ani neprokliká, i když by nalezly přesnější informace. Seznam má totiž zajímavou taktiku jak řadit weby, ale to zde nechci rozebírat. Tento krok se stránkováním ovšem byl jenom začátek všeho. Pokračováním je úprava dalších služeb (Stream.cz, Lidé.cz a Email.cz), které se více či méně změní.

Včera 25.9.2013 byla tisková konference pro novináře. Na této tiskové konferenci Seznam představil své úpravy třech svých služeb. Většina portálů o tom napsala skoro totožné články. Není se ani čemu divit, když jsem se totiž snažil kontaktovat tiskovou mluvčí seznamu, sdělila mi, že více detailů bude uveřejněno, až při ostrém spuštění aktualizovaných služeb. Proto v tomto článku budu vycházet z dostupných informací z článků ostatních portálů, z informací, které mi sdělila tisková mluvčí a také si trošku zauvažuji.

Stream.cz – internetová televize

Server stream.cz zná většina lidí, buď na server přichází za účelem shlédnutí videa a nebo jeho uložením. Je to takové české YouTube. Toto se ovšem 15. října změní. Stále budou moc lidi na serveru shlédnout videa, ale ne již ty, která budou tvořena uživateli, ale jen ty, která budou samotná redakce seznamu. Nejspíše se ptáte co tedy bude s uživatelskými videi, proto jsem se zeptal za vás. Odpověď je takováto: Uživatelé již nebudou moc nahrávat videa a díky tomu se podílet na chodu serveru, ale stále budou moc shlédnout uživatelská videa, která byla nahraná do doby, než byla proveden aktualizace, s tou podmínkou, že znají přesnou URL videa. Z toho vyplývá, že pokud máte na svých stránkách vložené video ze stream.cz, tak bude i po aktualizaci nadále funkční. Otázkou je proč, by někdo měl na stream.cz chodit, když tam budou videa jen od seznamu. Seznam slibuje, že přibudou nové pořady, které zaujmou širokou veřejnost. Necháme se tedy překvapit. Já osobně jsem ovšem na stream.cz přicházel jen kvůli vtipným videům, a také kvůli tomu, že to byl čistě český server. Bohužel teď již tvůrci videí mají jedinou možnost a to nahrávat videa na YouTube.

Nový stream.cz

Ukázka nového vzhledu Stream.cz

Nový stream.cz - recept

Stream.cz: recept

 

Nový stream.cz - úvodní stránka

Stream.cz úvodní stránka

 

Email.cz – nový papírový vzhled

Pro email od seznamu, bude vytvořen nový papírový vzhled a jelikož papír je základ pro psaní, tak i design má jen ty nejzákladnější funkce (čtení a posílání emailů). V tomto vzhledu by jste marně hledali funkce jako štítkování, řazení zpráv, filtrování nebo nějaké složitější funkce. Tento vzhled využijete především, když využíváte email jen pro vyřizování méně věcí (jelikož nebudete mít možnost roztřídění). Novou dosti dobrou funkcí je řešení příloh. Když vám přijde nějaký dokument jako příloha v emailu, seznam vám jej zobrazí jako velkou miniaturu, a tak si můžete daný dokument prohlédnout (konkurence toto má již delší dobu). když přílohou bude obrázek, který bude například vzhůru nohama, tak jej budete moci hned ve emailu otočit, což je podle mě užitečná funkce. Největší výhodou je ovšem to, že tento vzhled je volitelný a zvolí si jej jen ti, kterým se hodí.

Nový email.cz - psaní emailu

Email.cz: psaní emailu

Nový email.cz - vložení souboru

Email.cz: vložení souboru

Nový email.cz - nastavení

Email.cz: nastavení

Nový email.cz - doručené

Email.cz: Doručené

 

Nový email.cz - úvodní stránka

Email.cz: úvodní stránka

 

Nový email.cz zobrazení příloh

Email.cz: zobrazení příloh

Lidé.cz – další seznamka

Lide.cz je portál, kde lidé diskutují, vyměňují si názory, seznamují se. Byl založen roku 1996 a vždy byl závislý na samotných uživatelích. Ti utvářeli svůj profil, kam si vkládali videa, fotky, obrázky, básně či cokoliv co je vystihovalo. Po aktualizaci se má ovšem vše úplně změnit. Z lide.cz již nemá být portál, kde budou lidé diskutovat, ale má to být další seznamka, který je na internetu spousty (žádná ovšem není kvalitní). Dá se i říci, že tato změna je nejrazantnější od doby, co projekt vznikl. Na webu určitě zaniknou sekce diskuze a chat, možná zůstane sekce videa, kde ovšem budou jen videa od tvůrců seznamu (videa jsou automaticky vybrána ze serveru stream.cz). Od tiskové mluvčí jsem jak jsem psal výše, nedostal žádné vyjádření ohledně toho, co by přesně na novém serveru lide.cz mělo zůstat a co by mělo skončit. Také se neví, zdali ukončené služby budou nahrazeny něčím jiným (např. diskuze), byla by totiž škoda přijít o všechny příspěvky. Tipuji ovšem, že bude zrušeno hodnocení, na které si stěžovalo spousty lidí, zrušena sekce videa, kam si lidé vkládali oblíbená videa a také nástěnka, kterou si uživatelé utvářeli podle sebe. Profil bude podle dostupných informací tvořen především fotografiemi (snad již bude vyřešeno nahrávání fotek, ve větším rozlišení, které doposavad nešli pořádně ukládat) a informacemi, které o sobě uživatel napíše. Seznámení bude probíhat podle filtru, který si nastavíte a také podle fotek, který mají uživatelé v profilu. Podle nich můžete zjistit společné zájmy. Ovšem konverzace může započít, až když oba dva svolí. Tak že jeden člověk nabídne konverzaci a druhý ji potvrdí, až potom si budete moc s daným člověkem dopisovat a seznámit se. Podle mého názoru server lide.cz už dávno zaspal a tato změna je jen krok zpět, jelikož server navštěvuje hodně lidí, ale jen kvůli diskuzím a chatu, ostatní služby jsou zastaralé a lidé jsou zvyklí už na komfortnější řešení. Proto pokud seznam neudělá nějakou náhradu za chat a diskuze přijde o velikou část uživatelů. na druhou stránku na českém trhu není žádná kvalitní seznamka natož zdarma, obávám se však, že lide.cz toto prázdné místo nevyplní.

Noví lide.cz - úvodní stránka

Lide.cz: Úvodní stránka

Noví lide.cz - profil

Lide.cz: profil

Noví lide.cz - oblíbení

Lide.cz: oblíbení

 Mobilní aplikace

S novými směry serverů a novým email vzhledem přijdou ruku v ruce i nové mobilní aplikace. tyto aplikace budou dostupné jak pro android, tak i pro iOS (apple), majitelé WindowsPhone ovšem nebudou nadšení, jelikož pro ně se zatím aplikace na mobil vyvíjet nebudou. Mobilní aplikace napřed budou vytvořeny pro upravované weby, poté mezi ně přijdou i ostatní (sbazar.cz, super.cz, firmy.cz, sport.cz). Většina webů je již responzivních, ty které ještě nejsou budou upraveny, tak aby odpovídali všem nárokům uživatelů. Tento krok vítám, i když většinu služeb nevyužívám, tak je to krok dopředu, protože mobilní aplikace jsou hojně využívané a ušetří spousty času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation