Google chrome je nejpoužívanější prohlížeč ze všech. Používám ho i já, ale už dávno to není ten rychlý a svižný prohlížeč jako na začátku. Již je to velký moloch, který si ukousne neuvěřitelný kus z vaší RAM. To ale není téma dnešního článku. Normálně bych o tomto prohlížeči ani nepsal, ale přihodilo se mi to, že se mi již nezobrazuje oprávnění pro každou stránku zvlášť. Pátral jsem tedy po příčině a nápravě.

Pro začátek, aby všichni věděli, o čem mluvím, jedná se mi o tuto lištu, která vyjeden, když kliknete na ikonku bílé stránky a nebo zeleného zámku.

Google chrome oprávnění

Zobrazené oprávnění

Zde vidíte, že se zobrazí podsekce Oprávnění, která obsahuje spousty různých nastavení, pro aktuální webovou stránku. Můžete si zablokovat javascript,obrázky a podobné věci. Osobně tuto funkci dosti využívám už jenom z důvodu, abych vyzkoušel, jak funguje web s vypnutým javascriptem. Bohužel se mi včera, když jsem chtěl pomocí tohoto okénka vypnout javascript, zobrazilo toto.

google chrome bez oprávnění

Zmizelé oprávnění

jak si můžete všimnout, okna jsou stále stejně dlouhá, ale oprávnění se již nezobrazuje. Myslel jsem si, že se oprávnění jen skrylo. To jsem se velice mýlil. Hledal jsem na internetu, zdali někdo neměl podobný problém. Po delší době hledání, jsem našel jedno téma, kde měli úplně ten samý problém. Šlo o diskuzi v google fóru, která se týkala nové verze Google chromu 42. Tam se uživatele ptali, kde můžou získat oprávnění pro samostatné stránky. Vyjádření od Googlu bylo stručné. Že toto nastavení zrušili a přidali odkaz Nastavení webu, který vás přesměruje do nastavení, kde si musíte přidat výjimku pro daný web.

Google chrome výjimka

Nastavení výjimky

Toto se vám zobrazí při kliknutí na zmíněný odkaz. Pokud chcete přidat výjimku pro určitý web, tak musíte najít určitou sekci např. JavaScript a kliknout na tlačítko Spravovat výjimky… pro tuto sekci. Potom si už musíte zadat url daného webu a uložit. Mně osobně toto nastavení připadá zdlouhavé a pro většinu uživatelů nepřívětivé. Osobně ani nechápu, proč v okénku zůstává tak velká bílá mezera, která je již k ničemu. Ani v novinkách k verzi 42, nebyla tato změna zmíněna, což také považuji za chybu. Tak že pokud vám tato funkce zmizela, tak nejspíše již máte Google chrome ve verzi 42. Funkci již nejde nějak aktivovat a maximálně ji můžete nahradit nějakým pluginem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation