Česká pošta, každý tento podnik zná a i nejspíše minimálně jednou využil její služby. Všude se můžeme dočíst jejich heslo „Dnes podáte, zítra dodáme“. Bohužel realita je trochu jinde. Dodání není přesně do druhého dne a někdy nemusí zásilka přijít vůbec. A proč? Jelikož Česká pošta není povinná obyčejné zásilky doručit, od toho jsou doporučené zásilky. Ale teď k opravdovému problému a tím je zdražování České pošty a také její odůvodnění tohoto kroku.

Česká pošta od letošního roku 1. srpna zdraží jak složenky, tak i zasílání pohledu a dopisu. Složenka, která bude na úhradu do 1 000 Kč bude od srpna stát 26 Kč což je o 4 Kč více než teď. Pohled či dopis pošlete o 3 koruny dráže, tedy za 13 Kč, doporučené psaní, také podraží o 3 Kč a cenné psaní podraží o 2 Kč. Proč, ale tento krok Česká pošta uskutečnila? Vysvětlení je jednoduché, vše se podražilo. Stoupli ceny energií a již jsme 5 let nezdražovali, tak musíme podražit. tento argument je tak častý, že se musím až smát. Přeci jen v autě se neveze jen jeden dopis nebo jen jeden balík a tak zdražení o 3 koruny není přiměřené. Jelikož pokud do auta naloží i kdyby jen 1 000 dopisů, tak je to o 3 000 Kč víc. A o tolik víc Česká pošta na pohonných hmotách nezaplatí. A i kdyby zaplatili více sama Česká pošta přiznává, že její roční zisk je 306 000 000 Kč. Tak že česká pošta stále vydělává a není nutné zdražovat. jen dodám, že tento zisk byl za minulý rok 2012, kdy již byly pohonné hmoty dosti drahé.

Menší kompenzací mají být zákaznické karty, které již nějakou dobu mohou využívat firmy a podnikatelé nově od srpna je budou moc využívat i obyčejní občané. Tuto kartu si můžete objednat na adrese www.zakaznicka-karta.cz . S touto kartou vás bude stát dopis jen o 1 Kč více než teď, tedy 11 Kč. A při zaslání deset a více dopisů se cena dostane na dnešních 10 Kč. Dalšími výhodami jsou, že zákazník nemusí vyplňovat podací lístek a dostane potvrzení o  doručení zásilky. Ovšem na to, aby jste mohli slevu uplatnit je nutné dojít na pobočku České pošty a tam dopis předat. S tímto je tu další problém ještě větší fronty než jsou teď na pobočkách České pošty. Já často využívám poštovní schránky, protože jen hodím dopis a mohu zase jít, ale teď pokud nebudu chtít dávat až o 30% víc za všechny dopisy. Budu si muset pořídit zákaznickou kartu a chodit na poštu, což bude zase zbytečné zdržování.

Další věcí, kterou se Česká pošta hájí je, že budeme stále jedni z nejlevnějších v Evropě. Levnější budou po zdražení už jen na Slovensku (11,50 Kč) a v Polsku (10 Kč) . Ovšem Rakousko (14,50 Kč), Velká Británie a Německo (15 Kč), Belgie (20 Kč) a Itálie (23 Kč) bude mít zasílání dopisů stále levnější. Ovšem takovýto argument není moc příhodný, jelikož ve všech zmiňovaných zemích berou občané vyšší platy a proto není problém za dopis klidně dát dvojnásobnou cenu.

Poslední co bych k tomuto řekl je, sice Česká pošta zdražuje, ale nemá k tomu sebemenší argument. Ani její služby nejsou na takové úrovni, na jaké by měly být. Ne jedenkrát se stane, že balík se zpozdí, je poškozený, balík vám nedovezou až domů, ale hodí vám jenom lístek, že si jej máte vyzvednout na poště. Někdy zase ani nezazvoní. A spousty lidí jistě vidělo i jak se balíky skládají do některých vozů České pošty. Stále jsou to placené služby a podle toho by také měla Česká pošta jednat. Sice mohu zásilku pojistit a pak ji reklamovat, ale zase je to spousty času navíc a ještě i dohadování. Jediné co zde může pomoc je konkurence, která by ukázala České poště, že již nemá monopol a musí se snažit. A rada pro Českou poštu, kašlete na nabízení pojištění, SAZKU a vše co ještě nabízíte kolem, ale věnujte se své práci.

Video jak údajně nakládá Česká pošta s balíky

A co říkáte vy na nové ceny České pošty a jak moc často vůbec využíváte její služby? Podělte se o své názory dole v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation