ikonkaJak jsem již před pár týdny psal, na včerejšek bylo plánováno vypuštění nové verze nejpoužívanějšího redakčního systému WordPress. Před zveřejněním této verze byly vypuštěny ještě dvě setinové verze, které opravovali závažné chyby. Tato verze vychází 4 týdny po vydání velmi důležité verze 3.8. A troufám si říci, že i tato verze přináší dosti změn, lepěji řečeno dotahuje změny svého předchůdce k dokonalosti. Přízvisko Smith, jak je již u tohoto redakčního systému zvykem, dostal po americkém hráči na varhany ( Jimmy Smith). Pojďme si ale ukázat, co číslo 3.9 přivedlo sebou za vylepšení.

 

 

 

Než si pustíte video, které je o kousek níže, tak si přečtěte jaké novinky vám tvůrci ukážou.

  1. Nahrávání obrázku pomocí přetažení
  2. Snadnější vkládání naformátovaného textu
  3. Přímý náhled galerií
  4. Úprava obrázku přímo v editoru
  5. Aktualizace editoru
  6. Přidávání playlistů
  7. Změny šablony v čase
  8. Instalace šablon

Přidej obrázek přetažením

Již jsme dneska zvyklí, že přetáhneme soubor a ten se automaticky začne nahrávat na server. Dříve jste vždy museli klikat na tlačítko „Mediální soubory“, teď už jen stačí soubory přetáhnout do editoru a wordpress se postará o zbytek.

Přetažení souborů

Přetažení souborů

Vložení textu z Wordu

Většina lidí je zvyklých si text napřed napsat v nějakém editoru, např. Wordu a pak jej teprve vkládat na blog. V editoru si uživatelé již rovnou nastaví co jak chtějí mít a pak očekávají, že se při kopírování vše přenese jak má. Já osobně jsem tuto možnost využil jen jednou a když jsem viděl, jak je text naformátovaný, tak jsem si řekl, že je lepší psát přímo do editoru na blogu. Ovšem nová verze se na tento problém zaměřila a již tu ani nenajdete tlačítko na speciální vložení a editor si sám naformátuje text, podle toho jak jste si jej nastylizovaly v editoru.

Galerie, tak jak je uvidí návštěvníci

Do teď jste při vytvoření galerie viděli jen obdélník, který ukazoval, kde galerie bude. Teď již uvidíte přímý náhled galerie, jak se zobrazí na webu (sloupce,dané obrázky).

Náhled galerie

Náhled galerie

Editor obrázků

Obrázky se ve wordpressu dají upravovat již delší dobu. Tak že ořezání nebo přetočení není problém. Ovšem museli jste jít do správce médií. Teď již obrázek můžete upravovat přímo při psaní příspěvku a nemusíte se tedy překlikávat jinam.

Nový editor

Editor byl aktualizován na nejnovější verzi, kterou je 4.0 . Tak že jsou jiné ikony, které lépe zapadají do nové vzdušného vzhledu wordpressu a je i svižnější.

Vlastní playlisty

Přidávání videí a písniček bylo do wordpressu zakomponováno nedávno. Ovšem co většině uživatelům chybělo, bylo shlukovat videa a písničky do skupin (playlistů). I na toto tvůrci myslely a ve verzi 3.9 již můžete vytvářet skupiny písniček a videí, podle vaší libosti.

Změna ihned

Každý tvůrce, někdy jistě zkoušel jak bude vypadat jeho nápad. Zdali bude lepší ten první nebo ten druhý a nejlépe by je odzkoušel aniž by se to dotklo uživatelů. Ve wordpressu je to ode dneška hračka. Při přizpůsobování šablony, si můžete zkusit, jak bude vypadat jednotlivé seskupení widgetů a to v reálném čase a vaši návštěvníci si ničeho nevšimnou.

uprava_widgetu_39

Instalace šablony

WordPress při nasazování vzdušnějšího vzhledu změnil i administraci šablon. Ovšem změnil ji jen z poloviny. Instalace šablon totiž zůstala nedotčená a zastaralá. Verze 3.9 sjednotila vzhled a umožňuje získat více informací o vzhledu jedním kliknutím.

instalace_sablon_39

Čeština pro 3.9

Čeština ještě sice není na světě, ale již se na ni pracuje. Aktualizaci můžete provést hned a je také doporučována a aspoň budete moc novinky sami vyzkoušet. Bohužel na pár nesmyslů a nepřeložených řetězců narazíte, ale není to nic hrozné. Závěrem bych chtěl říci, že tyto změny vítám a budu rád, když se podělíte o svůj názor dole v komentářích.

11 komentářů k článku “WordPress 3.9: Smith přichází

  1. Fretky 4.5.2014 v 11.24 říká:

    Ahoj – narazil jsem na problém, který souvisí s úpravou a prací s obrázky. Zmizelo pokročilé nastavení odsazení obrázků nebo je to jen někde jinde?
    Text je ten „přilepený“ k obrázku a vypadá to dost pekelně – díky za rady 🙂

  2. Podtržení mi nefunguje v žádném prohlížeči. Jinak, jak jsem psal, Firefox je pro vkládání naformátovaného textu z Wordu do WordPressu nepoužitelný (formátování se nepřenese), škoda, protože ho využívám jako primární prohlížeč, hold budu do WordPressu vkládat přes Chrome.

  3. Tak jsem přišel na to, že je to kvůli prohlížeči. všude to jde, ale v Firefoxu editace negfunguje, zajímavé…

    • admin Autor článku 22.4.2014 v 15.25 říká:

      A funguje i podržení? To by chtělo nahlásit tvůrcům WordPressu a díky za informaci, jistě se bude někomu hodit.

  4. Mně tam nefunguje hlavně přenesení odkazu, tak nevím,kde je problém. Dělám to v textovém editoru, ne html editoru, nevím.

  5. Právě, že vložení textu z wordu je v této verzi WP poměrně velký problém. Pokud to zkopíruji a vložím přes editor, tak je vložený text bez jakýchkoliv úprav formátu (odstavce, zarovnání, odkazy…)

    • admin Autor článku 18.4.2014 v 11.43 říká:

      Právě že ne. Zkusil jsem to pro jistotu i teď a funguje to úplně skvěle. Napadá mě, zdali jsi v textovém editoru a ne HTML editoru. Jelikož v HTML editoru se formátování nepřenese.

      Pozn.: Nefunguje podržení a odsazení, ale na většině webů se píše bez odsazení, tak že je problém s tím podržením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation