25. března to je den, kdy konečně byla vypuštěna první RC verze WordPressu již s číslem 4.5 . Což znamená, že již je jasné, jakých novinek se dočkáme v této verzi. Finální verze je plánovaná na 12. dubna a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit. Pojďte se tedy podívat na co můžete jako uživatel/ka WordPressu těšit.

Přidání loga stránky

Logo stránky je velice důležitá část celého webu. Když si totiž někdo spojí vaše logo s vaším webem a pak jej někde uvidí, jistě si na vás vzpomene. Logo je také na vizitkách a jiných propagačních materiálech. Logo je jednoduše velice důležitá část webu na kterém by jste si měli dát záležet. Do verze 4.4 nebylo snadné vložit logo do šablony. Verze 4.5 tohle ale mění a již můžete přidávat nejen favicon (ikonu webu), ale i logo webu.

Ukázka responsní lišty a přidání loga

Ukázka responsní lišty a přidání loga

Z důvodu zpětné kompatibility s šablonami, které nepočítají s přidáním loga, je nutné do souboru functions.php v aktivní šabloně vložit tento kód.

function theme_prefix_setup() {
add_theme_support( 'custom-logo' );
}
add_action( 'after_setup_theme', 'theme_prefix_setup' );

Lepší úprava odkazu

V editoru přibyla další skvělá vymoženost, která vám ušetří čas při psaní článků. Teď se jedná o tvorbu a úpravu samotných odkazů. Při označení textu a kliknutí na ikonu „řetězu“ se vám zobrazí pod textem bublina, kam napíšete adresu odkazu a vše potvrdíte enterem. Úprava se dělá ještě snáze a to pouhým kliknutím na odkaz a znovu se vám zobrazí bublina. V této bubline již jen upravíte odkaz na ten správný a vše zase potvrdíte. Pokud jste využívali vyhledávání článku na vašem webu, tak tato volba stále je, jen je nutné kliknout na kolečko, které se vám zobrazí v bublině s odkazem. Potom se vám již zobrazí jen okno s dvěma poli a jedním zatržítkem. Do prvního pole buď napište odkaz a nebo text, který se vyskytuje v titulku jiného článku. Potom se vám zobrazí jednotlivé články a po zvolení článku se vám automaticky vloží odkaz.

nová úprava odkazu wordpress 4.5

Ukázka nové úpravy odkazu v editoru

odkaz_na_clanek

Reálnější náhled komentářů

Pokud vám aspoň občas někdo komentuje vaše články (pokud ne doporučuji si přečíst pár tipů, jak získat více komentářů) a máte nastavené ruční schvalování komentářů, tak vám na email chodí upozornění o novém komentáři. V tomto emailu máte i odkaz na schválení, zamítnutí a nebo vložení komentáře do spamu. Po kliknutí na jakýkoliv odkaz z těchto tří jste přesměrováni na váš web, kde ještě musíte potvrdit příslušnou akci. Tedy buď smazání, schválení a nebo přidání komentáře do spamu. Na této stránce se komentář zobrazoval tak jak jej uživatel napsal. Nebyl tedy naformátovaný a pro administrátora bylo těžké si představit, jak bude komentář po schválení vypadat. Nyní se již obsah komentáře zobrazuje naformátovaný. Vidíte jej přesně tak, jak se zobrazí u vás na webu. Je ještě zvýrazněno upozornění, že se chystáte schválit komentář a přibyl odkaz na úpravu komentáře.

Starý náhled před schválením komentáře

Starý náhled před schválením komentáře

Nový náhled před schválením komentáře

Nový náhled před schválením komentáře

Responsní náhled ve vteřině

jak je již z horní animace patrné, nebylo do rychlého přizpůsobení šablony přidáno jen nahrání loga, ale i tři malé ikony, které vám zmenší náhled webu. Tedy si rovnou můžete odzkoušet, jak se váš web bude zobrazovat na různých zařízeních a nemusíte k tomu používat vývojářské rozhraní v prohlížeči. Tyto tři ikonky najdete v dolní části pravého sloupce.

Responsivní lišta

Responsivní lišta

Ještě menší obrázky

Verze 4.4 přinesla responsivní obrázky, tedy prohlížeč si mohl stáhnout nejvhodnější velikost. Od této verze také pro tuto funkci začal WordPress vytvářet více velikostí, ale nezobrazuje je ve volbách v administraci. Tyto velikosti jsou určené jen pro tuto funkci a jsou automaticky nabízeny prohlížeči. Připravovaná verze dovádí tuto funkci ještě dále. Na všechny nově nahrané obrázky aplikuje bezeztrátovou kompresi. Tedy sníží celkovou velikost obrázku aniž by to lidské oko bylo schopné rozeznat. Díky této kompresi se sníží přenos dat a načtení bude rychlejší. U mobilních zařízení na mobilní síti ušetříte svým uživatelům i peníze 😉 . Celková komprese se pohybuje různě, podle toho jaký obrázek nahráváte. Kompresi ovlivňuje formát i rozlišení. při zkouškách jsem se dostal na kompresi 61-65% (35% ušetřeno) u 4K obrázku, u fullHD už jen na 72-74% (26% ušetřeno). Taková animace, ta byla ušetřena jen o 5%. Každé procento se ale počítá 🙂 .

Přihlášení emailem

Poslední novinkou je možnost přihlášení se pomocí emailu, který máte spojený se svým uživatelským profilem. Tato možnost tu stále nebyla i přesto, že jsou na ni uživatelé zvyklí z jiných služeb. Uživatelé si o ni čím dál častěji žádali a bylo možné si ji pomocí jednoduchého kódu aktivovat. Pro jednoduchost a aby se uživatelé nemuseli ani trochu hrabat v kódu bude tato funkce vložena přímo do WordPressu. Bohužel nikde jsem nenarazil na možnost tuto funkci deaktivovat. Rád bych tuto funkci deaktivoval z důvodu brute force útoků. jelikož pokud jste používali jiné uživatelské jméno než základní admin, tak měl útočník mnohem těžší práci a mnohem menší šanci prolomit přihlašovací údaje. Teď už vlastně uživatelské jméno nebude potřeba znát. Stačí, když využije váš email. Většina lidí využívá jeden email na vše. Email bude také moc odzkoušet na stránce se zasláním hesla. Tak že jediné co bude muset útočník zkoušet je heslo. Osobně bych byl rád za nějakou ochranu proti tomuto útoku přímo v jádře WordPressu, nemám rád , když je ve WordPressu spousty pluginů. Pluginy jsou vytvářeny uživateli a vždy se v nich může vyskytnout chyba. Mohou také byt nekompatibilní s opravnou verzí.

V článku nejsou zmíněny změny, které se týkají vývojářů pro tento redakční systém. Patří mezi ně například částečné načtení jen určité změněné části v sekci Přizpůsobit nebo i možnost úpravy šablony, jak se má zobrazovat odkaz na článek na jiném webu (oEmbed).

Jak se tváříte vy na chystané změny? Je něco co by jste chtěli, aby tvůrci implementovali do samotného WordPressu? Je vám líto, že se ještě v této verzi nedočkáme plnohodnotné implementace REST API? Cokoliv vás napadne, můžete snadno sdělit dole v komentářích 😉 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation