Nevím jak moc je známo, že webové stránky s WWW jsou něco jiného než bez WWW. Sice se to zdá jako absurdní, ale je tomu tak. Tak že můžete mít na stránce www.domena.cz něco jiného než na domena.cz. To se již v dnešní době nedělá a webhosteři vytváří jen jednu složku pro váš web. Ovšem problém nastává v tom, když neurčíte, kterou verzi chcete upřednostňovat. Někdo totiž zadá „www“ někdo zase ne. Mohou nastat 3 případy. První a ten nejlepší je, že webhoster má nastaveno, kterou verzi upřednostnit a přesměruje vše na danou verzi. Druhá možnost je, že se žádná se verzí nepřesměruje, ale bude se zobrazovat stejný obsah. Třetí a nejhorší možnost, je ta, že webhoster nemá DNS záznam pro jednu verzi a nic se tedy nezobrazí.

Kde je problém?

Problém je velice zřejmí. Pokud webhoster využívá prvního případu, že automaticky přesměrovává jednu verzi na druhou, tak se nemáte čeho bát. Vše za vás již vyřešil, jen by bylo dobré, když někde odkazujete vkládat přímo tu verzi, která je primární. Pokud váš webhoster zobrazuje na obou variantách stejný obsah, může to být z pohledu vyhledávače být bráno jako duplicita. I přestože dnešní vyhledávače jsou již chytřejší a zvolí si prioritní verzi, budete moc ve vyhledávání narazit na obě verze. Pokud vám ovšem nevadí duplicita, tak by vás mělo více zajímat, že někdy se vám rozdělí ranky mezi tyto dvě verze. Někdo sice může namítat, že tomu tak není. Já ovšem z vlastní zkušenosti, když jsem začínal, mohu potvrdit, že tomu tak je. Na verze bez WWW jsem měl PR 3 ovšem s WWW jen PR 2. Větší ranky jsou samozřejmě na doméně, na kterou častěji odkazujete. Proto vždy odkazujte ve stejném tvaru buď s WWW, nebo bez. Třetí možnost je úplně nejhorší, ne často se s ní setkáte, ale je stále možná.

Řešení

První případ již vynecháme, jelikož tam vše za nás vyřešil náš poskytovatel hostingu. Ovšem u druhé a třetí možnosti se musíme zapojit i my. Řešení je, ale velice snadné. Stačí do souboru .htaccess vložit následující řádky.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena\.cz
RewriteRule (.*) http://www.domena.cz/$1 [R=301,QSA,L]

Tato změna má za účel přesměrovat všechny návštěvníky, kteří zadají adresu bez domena.cz na www.domena.cz . Ovšem je tu i druhá možnost a to přesměrovávat opačně. Pro tento případ si dejte do .htaccess, tyto řádky.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.cz
RewriteRule (.*) http://domena.cz/$1 [R=301,QSA,L]

Ovšem pokud jste zrovna narazili na webhostera, který nemá vyřešený tento problém, máte dvě možnosti. Buď přejděte anebo zjistěte, která verze má DNS záznam a na tu přesměrujte.

Pozn. Při této změně si vyzkoušejte, zdali vám vše funguje, jak by mělo. U některých redakčních systémů, nebo vlastních scriptů může nastat problém.

Strýček Google

Poslední vhodným krokem je říci googlu, kterou verzi chceme upřednostňovat. Sice jsme mu to sdělili pomocí .htaccess, ovšem ještě je dobré zvolit preferovanou doménu ve webmaster tools. Zvolení preferované domény je snadné , stačí na to pár kroků.

1. Musíte ověřit, že jste vlastníkem obou dvou domén
2. Přejděte do nastavení jedné z těchto domén
3. Klikněte na ozubené kolečko, které je v pravém rohu
4. Zvolte „Nastavení webu“
5. Vyberte možnost, kterou verzi (doménu), preferujete

Nezapomínejte na to, že tato změna se projeví jen u vyhledávače Google. Ostatní vyhledávače znají vaši preferovanou doménu jen pomocí zápisu do souboru .htaccess.

2 komentáře k článku “Určení priority webu s WWW nebo bez WWW

  1. Ještě by stálo do článku připsat jeden odstavec – a to jakou z oněch dvou vybrat jako primární 🙂
    1) pokud teprve začínáme – preferuji vždy s www – při sdílení adresy je každému jasné, že jde o web, fóra a další weby takový link raději podtrhnou jako aktivní URL než bez www atd. (výhodou bez www je snad jen to, že je to kratší)
    2) pokud už je web rozjetý na obou variantách – je na zvážení zda postupovat jako v 1) a nebo raději vzít v potaz sílu jednotlivých verzí (page rank, S-rank, počet odkazů atd.) a vybrat tu, která si stojí líp.

    Tak snad jsem taky něčím přispěl 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation