Tak už uplynul magický datum, kterým byl 10. červenec. V tento den měla vyjít první beta velice očekávaného wordpressu 4.0 . Vývojáři svého slibu dostály a tak si již všichni můžete vyzkoušet, žhavé novinky v této verzi. Napřed si však ukážeme o jaké novinky se jedná a zdali jsou zásadním zlepšením.

Modernější galerie

Neustále klikání, velice malé náhledy takhle nějak by vypadal výčet chyb staré galerie. Pro jednoduchost a rychlejší zorientování, autoři změnili již i galerii samotnou.

Wordpress 4.0 beta galerie

Galerie médií náhled

Je však vidět, že je to ještě ve fázi rozpracování, jelikož je potřeba několik věcí doopravit. Například hromadné označení funguje díky tlačítku „Hromadná úprava (Bulk edit)“. Bohužel taky nemáte takový výčet informací o jednotlivých souborech, jako v předchozí galerii, i když kdo je využíval. Ovšem pro ty, kteří chtějí stále starou knihovnu, stačí kliknout do levého rohu a změnit si zobrazení. Co já sám vítám, je otevření okna s nastavením souboru.

Nastavení souboru wordpress 4.0

Nastaveni souboru

Zajímavé pluginy

Pluginy jsou nedílnou součástí wordpressu, díky nim je strašně přizpůsobitelný a tak oblíbený. V této verzi se tvůrci vrhli i na tuto část wordpressu.

Wordpress 4.0 administrace pluginů

Administrace pluginů

Jak je z náhledu patrné, design je vzdušnější, přehlednější a především se lépe vejde na monitor. Ovšem uvidíme, zdali bude vzhled stále tak čistý, pokud se bude zobrazovat kompletní popis pluginu. Myslím si, že se kompletní výpis bude zobrazovat až po zobrazení detailů pluginu.

Detaily pluginu wordpress 4.0

Detaily pluginu

Tato stránka byla totiž také přepracována. Je více zářivá, díky zobrazení úvodního obrázku, ale především se dozvíte více detailů, které jste viděli jen na wordpress.org.

Ještě lepší editor

Již jste někdy psali delší článek? Štvalo vás, že musíte neustále rolovat, aby jste se mohli v článku nějak rozumně pohybovat? Poté se vám tato změna jistě zalíbí. Nově, když budete psát, se vám bude okno pro článek rozšiřovat tak dlouho, dokud to jen půjde. Další užitečnou změnou, je že horní lišta vám neustále zůstane na očích, ať budete kdekoliv. Já tuhle změnu vítám, jelikož většinou jsem musel neustále rolovat a posunovat se. Bohužel již si nebudete moc nastavit jak chcete velké okno, pomocí pravého rohu.

Další novinkou, která se týká editoru, je automatické vytváření vkládání obsahu, jen pomocí url. Tato funkce fungovala již dříve, ale v editoru jste stále viděli jen url. Teď, po vložení vybraných url (youtube, imgur, atd.) se vám automaticky načte obsah, který bude vložen do příspěvku. Za sebe bych uvítal, kdyby tohle fungovalo u všech url pro obrázky.

Volba jazyka

WordPress již není jen pro anglicky mluvící lidi. V květnu letošního roku, přesáhl počet stažení neanglických instalačních balíčku, počet stažení anglických instalačních balíčků. Proto se rozšiřuje podpora i pro ostatní uživatele, kteří nemluví anglicky. Prvním krokem je, že při instalaci si můžete zvolit jazyk, v kterém  instalace proběhne.

Instalace wordpress 4.0

Volba jazyka při instalaci

Tento krok by měl přilákat další uživatele, které odradila instalace, která je v cizím jazyce. Ovšem jazyk si můžete zvolit i po instalaci v administraci wordpressu. Zatím ovšem nevím jak to funguje, protože i při změně, se změna jazyka nikde neprojevila. Ovšem jde zatím o betu a tak ještě není všemu konec.

Widgety ještě přehledněji

Po prvotní instalaci se jistě vrhnete na úpravu webu. Hlavní vylepšením, které wordpress již přinesl je úprava vzhledu a rozložení widgetů přímo bez nutnosti uložení. Ovšem problém byl v tom, když šablona měla spousty míst, kam widgety bylo možné umístit. Problém byl, i když jste měli umístěných spousty widgetů. Jednalo se totiž o problém, že pravé menu pro nastavení, bylo přeplněné. Změna se tedy projevila i tady a jedná se jen o estetickou změnu.

Výsuvné widgety wordpress 4.0

Nastavení widgetů

Po kliknutí na widgety se vám zobrazí další menu. Tedy se vám menu, které vidíte posune do ústraní a tím zbude více místa. S touto změnou se vážou i nové možnosti nastavení pro vývojáře. Poté po využití nových funkcí mohla úprava šablony probíhat nějak takto.

Shrnutí

Závěrem tvůrci zmiňují, že ani na vývojáře nezapomněli a ať se zatím seznámí s novými funkcemi v šablonách. Pokud si i vy chcete vyzkoušet novou verzi, tak neváhejte a stáhněte si ji přímo zde.

2 komentáře k článku “WordPress 4.0 Beta – tuning povolen

  1. Pěkný článek 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation