Každý tvůrce stránek, který to myslí aspoň trochu vážně a nestydí se za svoje webové stránky, využívá nástroj od googlu. Tento nástroj webmaster tools, slouží k lepšímu podávání dat prohlížeči google a také k informování vlastníka ohledně případných problému indexace, či postihů a nebo jen tipů, jak dostat web do vyšších pozic. V tomto nástroji lze najít spousty věcí, kolik stránek již bylo zaindexováno, kdy naposledy byl prohlížený soubor sitemap a různé další detaily ohledně webu. Ovšem google si musí ověřit, že jste vlastníkem, aby nedal tyto detaily jen tak někomu. Ovšem o tom dnešní článek nebude. Dnešní článek bude o tom, jak vyřešit, chybové hlášky, že na vašem webu, chybí nějaká část ze strukturovaných dat.

Struktura chyby

Tato chybová hláška je vždy vypsaná červeně a většinou obsahuje něco ve smyslu:
Chyba: Missing required field „entry-title“. Třeba tato hláška znamená, že chybí kolonka o názvu stránky. Sice si řeknete, že máte název stránky v titulku, ale google chce ještě nějaký titulek pro uživatele, který bude mít třídu „entry-title“. Z toho vyplývá, že většina lidí, daná data na webových stránkách má, ale má je špatně pojmenované a google je proto nemůže najít. Jak tedy tento problém vyřešit? Velice snadno, k nadpisu dané stránky, který je většinu v tagu H1 přidáme třídu „entry-title“. Výsledný zápis by mohl tedy vypadat nějak takto.

<h1 class=“entry-title“>Nějaký nadpis</h1>

Tímto označíte googlu název stránky a již se vám výše zmiňovaná chybová hláška nebude zobrazovat.

Další chyby

Ovšem toto není jediná chybová hláška, která se vám může zobrazit. Třeba se vám může zobrazit hláška:
Chyba: Missing required field „updated“. Tato chyba se vás snaží upozornit na to, že google nenašel datum publikace,či aktualizace dané stránky. Tento problém vyřešíme také snadno. Přiřadíme mu třídu s názvem „updated“ . Výsledný kód by tedy mohl vypadat nějak takto.

<span class=“updated“ >28.3.2014</span>

Takto jsme již zvýraznili i datum, kdy byla stránka vytvořena či pozměněna.

Ovšem může se vypsat spousty dalších chyb. Další chyby se většinou týkají meta tagů, kterým jsem se věnoval v předchozím článku. Třeba, když není vyplněná položka autor, tak se zobrazí chybová hláška:
Chyba: Missing required hCard „author“. Vždy v uvozovkách máte uvedeno, jakou třídu nebo jméno by jste měli danému prvku přiřadit.

Kontrola webu

Pokud se pustíte do oprav webu, tak je dobré mít nějakou kontrolu, že již google změnu zaznamenal, tu naleznete na této stránce. Zde si můžete zkontrolovat všechna strukturovaná data, které se týkají daného webu.

Jsou tři možnosti, které se vám mohou zobrazit:

  1. Nebyla zjištěna žádná strukturovaná data (na stránkách nejsou žádná strukturovaná data vložena)
  2. Data byla nalezena a jsou vypsané bez jakékoliv chybové hlášky
  3. Data byla nalezena a vypsala se vám s nimi nějaká chybová hláška, jako v náhledovém obrázku

 

Webmaster tools - chybová hláška

Ukázka chybové hlášky

Při každé aktualizaci se načtou nejaktuálnější data a tím zjistíte, zdali jste úpravu provedli správně (již se nezobrazí žádná chybová hláška).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation