SEO ( zkratka pro anglická slova Search Engine Optimization), v českém překladu optimalizace pro vyhledávače. Tato problematika se zabývá, vytvářením a upravováním webu a různých internetových aplikací tak, aby byly co nejlépe zpracované automatickými internetovými vyhledávači. U nás nejdůležitějšími vyhledávači jsou Seznam a Google. Cílem je, získat vyšší pozice ve vyhledávačích na určitá slova, která se týkají našeho webu nebo aplikace. Díky tomu získáme více uživatelů/zákazníků a hlavně většina z nich nalezne to co hledala. Tedy na webu zůstanou déle a projdou větší část webu. Což je žádoucí.

SEO je ovšem hodně skloňované a spousty lidí si za něj dá dosti dobře zaplatit. Bohužel se v tomto okruhu pohybuje i spousty lidí, kteří této problematice vůbec nerozumí. Také je tu i zápor SEO, když to někdo neumí hrozí i napáchání více chyb a tím si ještě své pozice zhoršit. Proto je lepší se buď předat odborníkům a nebo dělat jen menší změny.

Jak tedy můžu sám vylepšit svou optimalizaci pro web. Základem je nechat si web projet nějakým analyzátorem, který nalezne ty závaznější chyby. Podle toho pak opravovat. Jedním s dobrých analyzátorů, který je zdarma je SEO-servis.cz . Když zadáte adresu svého webu vyjede vám počet bodů a také co můžete na webu vylepšit. Zaměříme se na horní část „Popisné informace“.

Výsledky SEO analýzy

 

Každý web by měl mít svého autora, titulek (název), popis, klíčová slova (slova, o kterých je web), info pro vyhledávače, soubor robots.txt a svou sitemap. Soubor robots.txt je velmi důležitý, jelikož říká vyhledávačům a ostatním robotům, co smí a co ne. Tedy kam mohou jít, co mohou zaindexovat a kam vůbec nesmí vkročit. Do tohoto souboru se vkládá i adresa na sitemap. Jak ji vytvořit a proč ji vytvořit jsem psal již v tomto článku. Níže je ukázka základního robots.txt.

User-agent: *
Disallow: /slozka/

Sitemap: http://adresawebu.cz/sitemap.xml

Co tedy botům říkáme? Že všichni (znak *) nesmí do složky s názvem „slozka“ a ještě jim říkáme, kde naleznou sitemap. O ni jim řekneme jednoduše, napíšeme „Sitemap:“ a za dvojtečku vložíme url sitemap. Tímto máme hotové dva body a to soubor robots.txt a sitemap.xml. Teď ke zbylým věcem – autor,info pro roboty,klíčová slova,popis a titulek.

<meta name=“robots“ content=“index,follow“/>

<title>Název webu</title>

<meta name=“author“ content=“Autor webu“ />

<meta name=“contact“ content=“e-mail“ />

<meta name=“description“ content=“Popis“ />

<meta name=“keywords“ content=“klíčová,slova,“ />

První máme řádek robots, ten nám říká co roboti na dané stránce smí. Zapisují se maximálně dvě hodnoty.

Možné hodnoty:

noindex obsah stránky nebude indexován
index obsah stránky bude indexován (výchozí hodnota)
nofollow odkazy nebudou indexovány
follow odkazy budou indexovány (výchozí hodnota)
all vše povoleno (stejné jako index, follow)

Další je title (titulek webu). Sem napíšete jak se váš web jmenuje. Poté je řádek author, tento řádek určuje autora webu. Hned následující řádek uvádí kontakt na autora a nazývá se contact. Dalším řádkem je description, tento řádek předává robotům stručný popis o čem článek je. Posledním také velmi důležitým řádkem je keywords (klíčová slova), každé slovo musíte oddělit čárkou. Klíčová slova mají obsahovat slova, o kterých web pojednává.

Jak je již všem jasné, autor,kontakt zůstávají vždy stejné, ale klíčová slova,popis, název a určení pro roboty je na každou stránku rozdílné. Proto pokud se o váš web stará nějaký redakční systém autora a kontakt můžete vložit přímo do šablony, ale zbylé věci musíte vypsat podle obsahu stránky.

SEO se ovšem nezaobírá jen optimalizací pro vyhledávače, ale také tím, že se web má zobrazovat všem lidem stejně bez chyb a rychle.Na dohledání chyb na stránce je W3C. Chyb, které vám tento validátor nalezne, by jste měli opravit (podle anglického popisu). Web, který je bez chyb, se zobrazuje rychleji a máte jistotu, že se bude zobrazovat správně. SEO je tedy nějaký standart proto, aby se váš web lépe využíval jak roboty, tak i lidmi. Proto je také důležité mít dobře zapamatovatelnou url k článkům a různým částem webu. Lépe se pamatuje jmenowebu.cz/clenek1.html, než jmenowebu.cz/a45845758sla85ne5k . Ale touto problematikou se budu zabývat až v nějakém dalším článku.

Doufám, že vám článek byl přínosný.Pokud si s čímkoliv nevíte rady a chcete se zeptat nebo jste znalejší a chcete se podělit o vaši zkušenost, tak přesně pro vás jsou komentáře dole pod tímto článkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation