Reklama kamkoliv se člověk podívá. Vidíme ji venku na plakátech, bilboardech. Číhá na nás i v televizi a i v rádiu. Ovšem nejotravnější reklamy jsou na internetu. Jedna na nás volá ještě, než se spustí video na YouTube, další na nás vykoukne ještě dříve, než si přečteme vůbec první písmenko na webu. Jak se zbavit ostatních reklam, který jsou mimo internet vám dneska neporadíme. Za to vám velice snadno pomůžeme zatočit se všemi reklamami na internetu, na jaké si jen vzpomenete.

AdBlock

Takový je název, velice známého pluginu pro nejpoužívanější světové prohlížeče. Tento plugin, po instalaci automaticky zablokuje reklamy ve videí a to nejen na YouTube, ale třeba i na primaplay.cz nebo novaplus.cz . Zabrání i vyskakování pop up oken či obyčejné textové reklamě. AdBlock ovšem nedokáže zabránit zobrazení tzv. PR článků, které jsou psané z důvodu propagace nějakého produktu či webu. Ovšem na takovýto článek se musíte prokliknout.

Proč blokovat reklamu

Teď se jistě najde někdo, kdo řekne, že reklama je důležitá, aby weby měly nějaký příjem a mohly tedy dávat dále obsah zdarma. Netvrdím, aby weby nezískali nic za svůj obsah, který vytváří zdarma. Je ale rozdíl mezi reklamou, která se dá v klidu snést a zobrazí vám i něco, co sháníte a pak reklamou, která začne křičet při každé příležitosti. Jistě to určitě znáte, že reklama je většinou hlasitější než video a při čtení článku, dokáže reklama i dosti zvednou ze židle.

Druhým důvodem, proč blokuji reklamu, je důvod úspory času. I když každá reklama bude trvat jenom 5 vteřin u jednoho videa a já shlédnu 10 videí denně. To je 50 vteřin za den. Za týden už je to necelých 6 minut. Někdo může namítnou, že je to velice zanedbatelná doba, ale počítal jsem jenom s reklamami z YouTube, které jdou po 5 vteřinách přeskočit. Reklamy třeba na primaplay.cz trvá déle jak 5 vteřin a je jich ve videu mnohem více.

Třetím důvod je ten, že se mi weby načítají rychleji, ale především jsou weby přehlednější. Bonusem toho, že se mi nezobrazují reklamy, je zhoršení sledování. Mluvím o tom, když vyhledáváte třeba fotbalový míč. Tak na vás, na každém webu bude vykukovat fotbalový míč a k tomu ještě kopačky. Ovšem pro vyhnutí úplného sledování, by jste si museli AdBlock nastavit mnohem precizněji, což samozřejmě jde.

Instalace

Instalace je velice jednoduchá. Přejděte na web adblockplus.org a hned na úvodní stránce se vám nabídne instalace podle vašeho prohlížeče. Podporované jsou Mozilla Firefox, Google chrome, Internet Explorer, Opera, Android a Safari. Po kliknutí na zelené tlačítko, se buď začne stahovat instalační soubor pluginu, či budete přesměrovaní na stránku pluginu, pro případný prohlížeč. Instalaci dokončíte pomocí pokynů, které vás provedou krok za krokem.

4 komentáře k článku “Konec otravných reklam

  1. Emyrt 31.5.2018 v 17.37 říká:

    Adblock nefunguje na videích na nova.cz

    • admin Autor článku 13.6.2018 v 12.21 říká:

      Dobrý den,
      ano společnosti jako Nova, Prima a podobné často mění svůj algoritmus a adblock nestíhá na tyto změny reagovat. Na navštěvovanějších stránkách jako je třeba youtube.cz funguje AdBlock bezchybně.

  2. SteN 28.1.2016 v 21.33 říká:

    Jednoduchý trik jak se zbavit reklam a koukat na video na primaplay https://www.youtube.com/watch?v=rXskJKpMpuI .. tento trik by měl fungovat i na jiné weby ne jen na primu 😉

    • admin Autor článku 2.2.2016 v 10.52 říká:

      Dobrý den,
      tento trik nám nefunguje na prohlížeči Google chrome, kde se při zapnutí Adblocku stránka načte znovu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation