Ta a je to tady. Přesně na den, což není u vydávání konečné verze wordpressu zvykem, byla vydána poslední verze wordpressu tohoto roku. Nyní nese jméno Clifford po jazzovém trumpetistovi Cliffordovi Brownovi. Tato verze je velice zásadní pro vývojáře. S novou verzí přichází i nová hlavní šablona Twenty Sixteen.

Úvodní video

Pro úplný začátek tu máme ukázkové video, co nového naleznete ve verzi 4.4 . Video je s českými titulky. Ve videu nejsou zmíněny všechny změny a to především ty, které jsou pro běžné uživatele viditelné.

Rychlejší komentáře

První změnou, o které se zmíním, je nová podoba komentářů. Změnilo se pořadí polí v komentářích. Nyní je tedy na vrchu zpráva komentáře a až potom, jsou další údaje, jako je jméno,email atd. Hlavní důvod zrychlení komentářů ve wordpressu, je ale jiný. Nyní si wordpress načte z databáze jen potřebný počet komentářů, které potřebuje k zobrazení k určitému příspěvku. Pokud jste tedy začali využívat jinou platformu pro komentování vašich příspěvků z důvodu rychlosti, tak doporučuji zkusit novou verzi wordpressu. Osobně jsem nikdy s rychlostí neměl problém a mám rád na webu vše pod kontrolou. Což mi třeba systém facebook komentářů neumožňuje.

Méně tlačítek

Další novinkou, která ve videu není zmiňovaná je úprava zobrazování odkazu na příspěvek při psaní. Do verze 4.3 se vám zobrazovali dvě tlačítka Upravit  Zobrazit příspěvek. Upravit adresu příspěvku se mohli i jedním kliknutím na adresu příspěvku. Nyní zůstává jen jedno tlačítko a to Upravit. Z adresy se stává odkaz, tak že po kliknutí na ni, budete přesunuti na článek. Tato úprava byla přidána z důvodu snazší manipulace. Upřímně mi přijdou obě verze srovnatelné. Málo kdy jsem využíval změnu adresy, daného příspěvku.

Responzivní obrázky

Nyní by měl samotný wordpress dávat nejvhodnější velikost obrázku, podle zařízení, na kterém se zobrazuje. Mělo by tedy jít o úsporu přenosu dat a tedy i rychlejší načítání. Já jsem osobně nikdy neměl problém s tím, že by mi obrázky nějak přetékali mimo stránku. Ať již jsem je vložil samostatně nebo v galerii. Urychlení načítání, ale vítám. Z tohoto důvodu přibude nová velikost medium_large, která ale nebude možné upravovat ani přikládat do příspěvků. Je vytvářena pouze za účelem výběru vhodnější velikosti. Má šířku 768 px a výška není omezená (obraz bude zmenšený v poměru).

Snadnější vkládání

Nějakou dobu již wordpress podporuje velice snadné vkládání z několika nejznámějších webových stránek. Bohužel stále to byl velice krátký seznam i přesto, že se postupně stránky přidávali. Teď již nemusíte koukat do seznamu, zdali je daný web podporovaný. Stačí aby daný web podporoval základní protokol oEmbed. V nové verzi každý web na wordpressu tento protokol podporuje. Je tedy možné odkazovat přímo na daný článek i s jeho ukázkou. Tomu říkám vymoženost a vidím v tom i budoucnost odkazování. Nevýhodou je však, že se stále daný obsah načítá z originální stránky. Může se tedy stát, že při velmi často odkazovaném článku, budete mít zpomalený web. Dokonce jej může někdo i shodit.  Bohužel v základu tato funkce nejde vypnout. Je nutné nainstalovat plugin Disable embeds . Můžete si to zkusit u tohoto příspěvku, nutností je mít verzi 4.4 a výše.

Klikněte na tlačítko Mediální soubory a zvolte možnost Vložit z URL adresy. Do kolonky zadejte URL tohoto článku

https://blog.doprofilu.cz/dulezite/wordpress-4-4-clifford-darecek-k-dnesnim-vanocum.html

Pak už jen stačí kliknout na Vložit do příspěvku .

Drobné změny v editoru

O těchto změnách se nikde nikdo nezmiňuje. Já jsem si jich ovšem všiml, hned jakmile jsem nový wordpress ve verzi 4.4 uviděl. Barvy schémat se trošku pozměnili. Minimálně u toho základního, které využívám. Další změnou prošla stránka s výběrem médií. Nyní již nejsou malé boxíky, které vám umožňovali roztřídit a vyhledat soubory. Nyní každý zabírá třetinu dané stránky. Řekl bych, že je to příjemná změna, jelikož člověk se snadněji trefí a také si daných možností více uživatelů všimne.

Větší možnosti

Přibyla nová tabulka wp_termmeta, kde budou uložená dodatečné informace k taxonomiím (např. štítky, rubriky). Vývojáři tedy budou mít větší prostor pro přizpůsobení wordpressu, aniž by museli vymýšlet nějaké „zkratky“.

Nové Rest API – 1 část

Jak již samotný nadpis napovídá událo se něco, na co již vývojáři dlouho čekali. Vývojáři wordpressu implementovali první část Rest API (infrastrukturu), která má umožnit snazší a větší úpravy. Bohužel já o této problematice moc nevím, tak že nemohu moc říci. Po implementování i druhé části, se jistě ze strany vývojářů máme na co těšit.

Twenty Sixteen

V úvodu jsem zmiňoval, že s novou verzí vyšla i nové hlavní šablona. Ta nese název Twenty Sixteen, jak je již zvykem. Tedy název následující roku. Šablonu navrhl Takashi Irie, který navrhoval i  předchozí dvě šablony. Nová šablona klade důraz především na obsah. Ten je alfou a omegou celého blogu. Šablona má široké možnosti nastavení. Máte na výběr z několika základních vzhledů, ale můžete si navolit i svůj vlastní. Šablona je taky responzivní a využívá všech novinek, které se v nové verzi wordpressu objevily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation