WordPress 3.7

Není to ani tak dávno, co vyšla nová verze wordpressu 3.6 a již tu máme jejího následovníka 3.7. Tato verze se ve vzhledu nijak zásadně nezměnila, ovšem z hlediska programování a technického řešení je verze 3.7 zlomová. Byly do ni přidány dlouho očekávané funkce a hlavně tyto funkce mají zlehčit práci jak běžným uživatelům, tak i vývojářům.

Automatické aktualizace

První a tou nejvýznamnější změnou, jsou automatické aktualizace. Již nebudete muset řešit, že vyšel nový wordpress. WordPress sám se o všechno postará, nejnovější verzi stáhne a nainstaluje, mělo by se tak dít i u šablon a pluginů, ovšem aktualizace šablon a pluginů není automaticky zapnutá. Pokud z nějakého důvodu nepůjde aktualizace správně, tak vám přijde email, kde se dozvíte o jakou aktualizaci se jedná a proč nebylo možné aktualizovat. Email vám ovšem dorazí i při úspěšné aktualizaci, kde bude napsáno, z jaké verze na jakou bylo aktualizováno. Aktualizace probíhají v noci, kdy je návštěvnost nejmenší a aktualizuje se jen z verze 3.7 na 3.7.1, 3.7.2 a ne na verzi 3.8. Aktualizaci na 3.8 zatím budete muset provádět sami, v budoucnu však i zde mají být automatické aktualizace.

Lokalizace

Již několikrát jsem četl komentáře, kde se lidé ptali, zdali mohou aktualizovat na nejnovější AJ verzi, když využívají tu s českou lokalizací. Odpověď je, že mohou překlad zůstane a jediné co bude anglicky jsou nové funkce. Ovšem tato otázku již už odpadá, teď můžete aktualizovat na nejnovější verzi a samotný wordpress vám najde vámi žádaný překlad (pokud jej vývojáři vytvoří). Tak že již žádná dodatečná instalace češtiny nebo přeinstalace anglického wordpressu.

Silné heslo je základ

Vývojáři wordpressu, se rozhodli pro silnější kontrolu hesel. Byla použita dropbox knihovna zxcvbn. Teď již nebude možné zadávat jednoduchá hesla (12345,heslo), ať již z lenosti nebo neznalosti. Tuto změnu od vývojářů chápu, většinou se útočník do stránky dostane díky prolomení hesla. Ještě bych udělal, aby wordpress upozornil uživatele, že by neměli využívat základní uživatelské jméno admin.

Vylepšené vyhledávání

Vyhledávání je ve wordpressu dlouhou dobu, ale celou dobu se výsledky řadily podle data. Teď se již výsledky řadí podle relevance. Řazení se tedy bude řídit těmito pravidly.

  • Hledaný výraz se shoduje s titulkem článku
  • Hledané výrazy jsou všechny v titulku článku
  • Některé hledané výrazy jsou v titulku článku
  • Hledaný výraz se shoduje s částí článku

Dárečky pro vývojáře

Pokud jste vývojářem, pro redakční systém wordpress (pluginy,šablony), tak pro vás je v nové verzi ještě několik novinek.

  • nové funkce, třídy a filtry
  • snadnější vytváření doplňků
  • nové jádro wordpressu
  • Vyčištění přebytečného kódu

Závěr

Novinek je ve wordpressu 3.7 spousty, ale ty zásadní jsem zde sepsal. Za mě mají vývojáři veliké plus, jelikož udělali spousty kvalitních změn a usnadnili práci spousty lidem, kterou mohou věnovat třeba tvoření kvalitního obsahu. Jen na konec chci dodat, že wordpress 3.8 je již vyvíjen a bude v něm ještě více změn, než ve verzi 3.7. A že jako vždy je velmi vhodné co nejdříve aktualizovat na nejnovější verzi 3.7, v které bylo opraveno 438 nahlášených problémů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation