1391752909_08_settingsPár článků zpět jsem psal o tom, jak využívat tkzv. shortcody v samotném wordpressu. Jsou to velmi užitečné zkratky. Tyto zkratky mají své uplatnění v případě, že něco častokrát někam vkládáte a je to neustále jeden a ten samý prvek. Ten prvek se může maličko měnit, jak si ukážeme v dnešním článku. A o čem že tedy dnešní článek bude, o tom jak si svůj vlastní shortcode vytvořit a využívat jeho potenciál.

Úvod

Nejdříve si řekneme něco o rozdělení samotných kódů, jsou dva druhy. Jeden je párový a druhý nepárový. Zápisy shortcodů se vkládají na konec souboru functions.php šablony, kterou zrovna používáte.

Párové: 

[nazev] OBSAH [/nazev]

Párové se využívají, když potřebujeme zapsat nějaký delší text a nechceme to vše zapisovat do parametrů. Jejich název je odvozen z toho, že se vždy využívají v páru, úvodní a závěrečný. Závěrečný má navíc na začátku „/“.

Nepárové:

[nazev parametr=“udaj“]

U nepárových stačí zapsat jen úvodní shortcode, jelikož žádný závěrečný nemají. V nepárovém shortcodu se využívají jenom parametry, kterých může být nekonečně mnoho.

Tvorba

Pro začátek si vytvoříme nepárový shortcode, který je o něco jednodušší, než jeho bratříček párový.

// Vytvorit shortcode
function nazev_funkce( $atts ) {
// Attributes
extract( shortcode_atts(
array(
'parametr' => 'zakl_nastav',
), $atts )
);
// Kod
return 'Do parametru bylo zadáno: '.$parametr.' další text, který následuje';
}
add_shortcode( 'nazev', 'nazev_funkce' );

Teď si pojďme říci co jsme to vlastně vytvořili. Vytvořili jsme jednoduchý shortcode, který nám po zadání
[nazev parametr="neco"] zobrazí v příspěvku text „Do parametru bylo zadáno: neco další text, který následuje. Pojďme si ovšem ukázat detailněji co jsme provedli.  Napřed jsme vytvořili funkci, která nám posbírá námi zadané parametry a pokud zadané nejsou, tak je doplní hlavními hodnotami. Tyto zadané parametry pak vypíše podle námi zadaných instrukcí. A na závěr vytvoříme shortcode, který tuto funkci využívá a pomocí, kterého hodnoty předáváme. Doufám, že je to z ukázky přímo jasné.

Teď, když víme jak se vytvoří nepárový shortcode, tak již jen malinkou úpravou docílíme toho, aby jsme z něj udělali párový.

 

// Vytvorit shortcode
function nazev_funkce( $atts , $obsah = null ) {
// Attributes
extract( shortcode_atts(
array(
'parametr' => 'zakl_nastav',
), $atts )
);
// Kod
return 'Do parametru bylo zadáno: '.$parametr.' do obsahu byl přidán text: '.$obsah.' další text, který následuje';
}
add_shortcode( 'nazev', 'nazev_funkce' );

Párový shortcode využívá jen ještě jednu hodnotu navíc a to obsah mezi samotným počátečním a závěrečným tagem. Proto, pokud zapíšeme do příspěvku shortcode [nazev parametr="neco"] Nějaký dlouhý text [/nazev].
Zobrazí se nám potom v příspěvku „Do parametru bylo zadáno: neco do obsahu byl přidán text: Nějaký dlouhý text další text, který následuje“ . Jinak jsou shortcody úplně identické. Pokud máte ještě nějaký dotaz, nebo vám v článku něco chybí nebojte se napsat dolů do komentářů :).

2 komentáře k článku “Shortcode snadno a rychle

  1. Díky za tento jednoduchý návod, doposud jsem na toto používal plugin, ale jelikož se chystám omezit používání pluginů na nezbytně nutné minimum, tak se mi toto bude hodit 😉

    • admin Autor článku 10.2.2014 v 16.44 říká:

      Jsem velice rád, že někomu můj článek pomohl. Také jsem toho názoru, že čím méně pluginů, tím lépe a zde je plugin přímo až zbytečný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation