uvod_akismetAkismet je nejpoužívanější antispamový plugin pro redakční systém WordPress. Je dodáván v každé čisté instalaci WordPressu. Akismet pomocí algoritmu posuzuje zaslané komentáře a pingbacky a buď je zařadí do složky spam a nebo ne. Algoritmus se učí a to nejen od vašeho webu, kde máte plugin nainstalovaný, ale i od ostatních. Proto může dojít k tomu, že některý běžný komentář může skončit ve spamu. Dnešní článek ale věnuji tomu, že spamová složka zabírá dost místa v samotné databázi. Tyto data na víc zpomalují databázi a tím i web, který čeká na odpovědi.

V dnešním článku ukážu, jak se postarat o automatické smazání komentářů ve složce spam za zvolený počet dní. Akismet má v základu nastavenou dobu 14 dní. Tato doba mně osobně přijde strašně dlouhá a není problém, abych za tuto dobu získal více jak 7 tisíc spam komentářů. Díky 7 tisícům spam komentářů nabobtná databáze o více jak 80 MB . Někdo by řekl, že je to málo, ale většinou samotná instalace WordPressu s články a nějakými komentáři má do desítek MB. Tak že SPAM zabírá stejně ne-li větší část než samotný WordPress. Na rychlosti je to hlavně znát, když pracujete s komentáři.

Čas pro udržení spamu

Jak jsem již na začátku říkal, samotný Akismet má nastaveno, že má smazat spam po 14 dnech. Tato doba se ale dá změnit, i když ne přímo v samotné administraci pluginu.

Délka uložení spamu

Ukázka poznámky o délce uložení

Změna se provede pomocí krátkého kódu, který se vloží do souboru functions.php právě aktivované šablony.

//Akismet interval
add_filter( 'akismet_delete_comment_interval', 'custom_spam_delete_interval' );
function custom_spam_delete_interval() {
return 3;
}

První řádek jen popisuje o jaký kód se jedná. Druhý řádek přidává filtr, který napojí funkci, která je na třetím až pátém řádku. Na třetím až pátém řádku je funkce, která udává počet dnů pro ponechání spamu. Já osobně jsem nastavil 3 dny. Což je dost dlouhá doba na to zkontrolovat případně chybně označené komentáře.

Jakmile uložíte tento kód do příslušného souboru functions.php, tak se vám v administraci Akismetu zobrazí již nová hodnota, kterou jste si nastavili. Spam můžete mazat i ručně a to v příslušné složce Spam a kliknutím na tlačítko Hromadně smazat spam.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation