avast nitro úvodAvast již chrání přes 230 miliónů uživatelů a to jak ve sféře počítačů, tak i mobilních zařízení. Samotná firma Avast Software je na trhu již 25 let a řadí se tedy mezi nejstarší firmy v tomto oboru. Avast je dostupný v několika verzích a to Free verze, kde je nutné každý rok prodlužovat bezplatnou licenci, pak i verze Pro kterou dle našeho návodu můžete zakoupit za 190 Kč na rok. Pak jsou dostupné ještě další dvě verze Internet security a Premier. Osobně se mi tyto verze zdají moc drahé a zbytečné.

Nyní (21.6) vyšla další větší aktualizace programu Avast a to s přízviskem Nitro. Tato aktualizace slibuje zrychlení systému, rychlejší a efektivnější detekci hrozeb a ještě lepší ochranu plateb v prohlížeči Safezone Browser.

CyberCapture

Jedná se o novou technologii vyvinutou bezpečnostními experty Avastu. Tato technologie zachycuje a analyzuje neznámé soubory a díky tomu chrání před novými hrozbami. Jedná se o ochranu hlavně před tzv.  zero hrozbami. CyberCapture izoluje neznámé soubory v bezpečném prostředí, které je oddělené od počítače. V tomto prostředí zjišťuje zda jsou závadné či nikoliv. Díky tomuto inovativnímu postupu je zajištěno, že jste před novými hrozbami chráněni předtím, než otevřete potenciálně nebezpečný soubor.
Pozn.: Denně Avast obdrží 800 000 souborů a zhruba polovina z nich jsou doposud neznámé.

Zabezpečení HTTPS

Skoro 30% provozu na internetu běží přes chráněné spojení díky HTTPS protokolu. Avast pomocí webového štítu již nějakou dobu skenuje provoz i přes tento protokol. Dříve tak činil pomocí podsunutí vlastních certifikátů, což byla velká bezpečnostní hrozba. Ve verzi 2016, se již žádné podstrkávání certifikátů nekoná. Webový štít skenuje stránky proti malweru a jiným potencionálním hrozbám. Denně je detekováno 50 000 nakažených unikátních URL adres. Měsíčně tak Avast ochrání přes 3,2 milionu uživatelů před stažením malware či přístupu na HTTPS stránky, které malware obsahují.

Nižší zátěž systému

Aktualizace Nitro má zvýšit startování samotného operačního systému až o 11%, oproti předchozím verzím Avastu. Zrychlení se týká i samotného stahování nové verze při aktualizaci. Větší rychlosti je dosaženo díky menší velikosti instalačních dat. Větší rychlost je také možná díky nově vyvinuté bezpečností analýze, která využívá bázi cloudu. Díky tomu je samotný procesor méně vytěžován.
Pozn.: Avast dle testu společnosti AV-Comparatives má na počítačích s operačním systémem Windows 10 o polovinu nižší zátěž na systém než Windows Defender.

Pravidelné aktualizace

Hrozba nikdy nespí a tak Avast zavedl pravidelné měsíční aktualizace. Nebudou tedy již vycházet aktualizace nečekaně. Osobně ale nevím, jak pravidelná aktualizace vylepší ochranu samotného antiviru. Lepší mi přijde aktualizovat vždy, když je to potřeba.

Lepší SafeZone browser

Ať jste uživatelem jakékoliv verze Avast antiviru, tak již máte SafeZone browser. Tento prohlížeč byl zpřístupněn i pro free verzi. Osobně jsem aktualizoval dva počítače s Free antivirus a nikde mi nebyla nabídnuta možnost, zdali tento prohlížeč chci nainstalovat, jak tvrdí Avast. Tak že ten, kdo jej nechce jej musí pak odinstalovat.

Nové verze prohlížeče zrychluje prohlížení webových stránek a dělá jej ještě pohodlnějším. Klade i důraz na ještě větší bezpečnost a vyšší ochranu v izolovaném prostředí, při online nákupech, platebních transakcích (Platební režim) či brouzdání na internetu. Prohlížeč blokuje reklamy, které jsou často nepříjemné a rušivé.

Ještě lepší funkce v Zabezpečení domácí sítě

Posledním vylepšením v této aktualizaci je lepší ochrana domácích routerů, která zahrnuje detekci 12 nových tipů zranitelností a hrozeb. Díky tomu bude ještě lépe chráněni před DNS a bankovními útoky. Pomůže vám taky lépe zabezpečit vaše síťové disky a routery.

Konec vzdálené asistence

Pokud jste dlouholetým uživatelem tohoto antiviru, tak jistě víte, že umožňoval snadnou a rychlou vzdálenou asistenci. Bylo jen nutné mít na obou zařízeních nainstalovaný Avast. Tato možnost byla velice jednoduchá a úplně super, pro vzdálenou pomoc třeba starším rodičům, nebo babičce či někomu, kdo není příliš zdatný s počítačem. Bohužel tato možnost byla s touto aktualizací odstraněna a nikde o tom samotná společnost nepíše. Tak že již bohužel budete buď muset zajít vyřešit problém osobně a nebo využít jiných programů pro vzdálenou pomoc. Bohužel jsou více komplikované a zbytečně složité.

Jaká je vaše zkušenost s touto novou aktualizací s číslem 12.1.2272 ? Postřehli jste nějaké zrychlení či menší vytíženost systému? Já osobně zrychlení menší vidím, ale spíše na notebooku, kde ještě nemám SSD disk. Vytížení bych také řekl, že je menší, ale to se ukáže časem. O své zkušenosti se můžete podělit dole v komentářích 😉 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation