1391146808_kappfinderZkrácené odkazy se dneska využívají hojně. Mají podobu třeba byt.ly/Zshjh nebo třeba goo.gl/senhj . Toto jsou dvě zkrácené URL od dvou nejznámějších zkracovačů. Zkracovače se využívají k spousty účelům, k zkrácení dlouhé adresy do emailu, nebo někam na sociální sítě, kde je omezený počet znaků. Zkrácený odkaz se využívá i při odkazování z nějaké stránky na jinou. Pro skrytí affiliate odkazů nebo nějakých škodlivých stránek. Dá se tedy říci, že zkracovače jsou velmi užitečná věc, ale jako každá užitečná věc se vždy najde někdo, kdo tuto věc zneužije. Proto dnešní článek pojednává o tom, jak zjistit kam vás zkrácený odkaz přesměruje, aniž by vás přesměroval.

Informace jako na dlani

Tyto dva nástroje nijak neohrozí pozici vašich webových stránek, tedy pokud přes ně nebudete šířit podvodné a škodlivé stránky. Jelikož to jsou dva nejvýznamnější zkracovače, tak si vedou podrobnou statistiku o tom, kam odkaz vede, kolik lidí na něj kliklo, odkud přišli, v jaký čas a spousty dalších statistik. Výhodou i nevýhodou je, že tyto statistiky jsou veřejné. Výhodou pro návštěvníka, který chce vědět, kam daný odkaz směřuje, nevýhodou pro provozovatele, jelikož údaje může vidět i konkurence.

Bit.ly

U tohoto nástroje se ke statistikám jednotlivých odkazů dostaneme následovně. Mějme třeba odkaz bit.ly/5zujkl a chceme zjistit kam tento odkaz vede. Zkopírujeme si ho tedy a vložíme do adresního řádku, za celý odkaz napíšeme ještě znamínko „+“ (výsledná adresa: byt.ly/5zujkl+). Poté již můžeme dát enter a zobrazí se nám přehledná statistika. V této statistice hned nahoře vidíme velkými písmeny, kam odkaz vede. Poté také kolikrát již byl odkaz navštíven a spousty dalších informací. Pokud není odkaz nijak škodlivý, můžete na něj kliknout a dostat se na odkazovanou stránku.

Goo.gl

Tento zkracovač, založila firma Google Inc. . I tento zkracovač nabízí široké množství informací o zkrácené adrese, které získáte i když nejste přihlášeni. Mějme tedy zkrácený odkaz goo.gl/jkiuJl, aby jsme získali informace k tomuto odkazu zkopírujeme odkaz do adresního řádku a přidáme k němu „.info“ (výsledná adresa:goo.gl/jkiuJl.info). Tuto adresu odešleme a získáme stejné množství informací, jako u předešlé aplikace. Google ovšem navíc přidává QR kód, který můžete využít na svých stránkách. Bohužel jsou statistiky nevýrazné, jako je tomu u většiny statistik od googlu, ale to nemění nic na tom, že je ve statistikách vše potřebné. Také pokud se vám zdá odkaz neškodný, můžete na něj rovnou přejít.

Mozek je nejlepší ochrana

Odkazy, zkracovače a i jiné věci se vždy dají zneužít. Ovšem vždy se dá snažit riziko a to jednoduše, že budete používat mozek a nekliknete na jakýkoliv odkaz, který vám někdo pošle nebo doporučí. Že se napřed podíváte, kam odkaz vede, než se necháte přesměrovat. Pokud na webu je použit jiný zkracovač, je možnost, že si také vede statistiky. Ovšem není to zaručené a ani nevíte jak se ke statistikám dostat, proto bych na takovéto odkazy vůbec neklikal. Nemusíte být paranoidní, ale přiměřená opatrnost nikdy není na škodu. Pozn. Kódy jsou vymyšlené a proto nikam nevedou.

2 komentáře k článku “Jak získat informace ze zkráceného odkazu

  1. Poučné, ani jsem o tom nevěděl, díky za tip. Ukládám si vás ctrl+d 😛

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation