Příchod firmy Wedos změnil postoj ostatních hostingových firem, ať již chtěly nebo ne. Přišel někdo, kdo začal nabízet nízké ceny a „neomezené“ služby. Slovo neomezené je záměrné v uvozovkách, jelikož nikdy nic není neomezené a vždy jsou nějaké limity. Ovšem příchod také udělal ještě jednu věc, když přišel Wedos, tak si někteří lidé řekli, že při okopírování nápadu budou také vydělávat velké peníze. Proto se objevilo několik kopijí, které se snažily utrhnout si svůj kousek na trhu. Jednou s takovýchto napodobenin je webhosting od společnosti Attivo. Pojďme si tedy srovnat webhosting od Attivo a Wedos.

Parametry webhostingů

TarifATTIVO UNLIMITEDATTIVO BUSINESSNoLimitNoLimit Extra
PHP procesy510510
Počet databází15NeomezeněNeomezeně
Cel. velikost databází1 GB5 GB1 GB2 GB
memory_limit128 MB256 MB128 MB256 MB
upload_max_filesize16 MB64 MB32 MB128 MB
post_max_size16 MB64 MB32 MB128 MB
KontaktEmailEmail, TelefonEmail, Chat, TelefonEmail, Chat, Telefon
Email/Den500500500*500*
Velikost e. schránky2 GB **10 GB **5 GB10 GB
ProstorNeomezeněNeomezeněNeomezeněNeomezeně
Obnova zálohy400 Kč400 Kč605 KčZdarma
Cena/Rok4219873631452

Vysvětlivky: * Počet odeslaných emailů po domluvě a vysvětlení lze navýšit, ** velikost 1 emailové schránky (počet však není omezen)

Porovnání

Z výše uvedené tabulky je jasně patrné, že výhodnější je tarif od Wedosu. Už minimálně kvůli parametrům upload_max_filesize, post_max_size, které jsou u obou verzí Attivo dosti žalostné. Další nevýhodou je počet databází. U nižšího tarifu získáte jen jednu databázi do které máte naskládat všechna data. Což při využití subdomén s různými redakčními systémy není zrovna nejvhodnější. Ovšem výhodou je zase celková velikost databází 5 GB u vyšší verze. Ovšem stále jste limitováni na 1 GB pro jednu databázi, tak že stejně nemůžete uložit 3 GB do jedné databáze.

Kdybych se ovšem nezaměřil jenom na parametry samotného hostingu, ale i na vystupování firmy a její komunikování, tak stejně zase vyhraje Wedos. Má jak komunikaci přes chat, která je velice rychlá a je nonstop, tak i komunikaci pomocí emailu a v nouzi i infolinku (kterou ovšem moc nedoporučují. z důvodu, že nemohou autorizovat člověka a telefonovat se dá pouze z jedním klientem). Komunikovat přes tyto tři kanály můžete u obou tarifů. Attivo ovšem má u nižší verze komunikaci jen přes email a u vyšší verze i přes telefon, chat ovšem chybí a řekl bych, že je to škoda.

Sice to vypadá, jako kdybych hledal jen špínu na společnost Attivo a hledal jenom klady na Wedosu, ale bohužel Attivo je jen nedomyšlenou kopií. O tom svědčí i firemní web, kde je hned několik nedostatků parametry webhostingů naleznete na několika stránkách, ale na každé stránce jsou jiné údaje, které spolu nesouhlasí. Poté odkazy na objednání samotného webhostingu nikam nevedou a dolní banner, který upozorňuje na domény zdarma k webhostingu mají v textu ještě staré názvy tarifů. Tyto nedostatky však již nemusíte vidět, jelikož jsem je přímo firmě Attivo nahlásil a tak si je snad opraví.

Výpadky

Každou firmu občas postihne nějaký výpadek, hlavní ovšem je, jak se s nim dokážou vypořádat. I Wedos již měl několik výpadků, ale dokázal se s nimi rychle vypořádat. Attivo také měl několik výpadků, ale nejvíce o kterém bylo slyšet byl 2 denní výpadek, který by nepotěšil nikoho. Tohle už je další zápor, který by jste u svého webhostingu neradi měli. Ovšem tento výpadek byl v roce 2012, tak že je dost možné, že se vše zlepšilo.

Spam

Attivo bylo také velmi diskutované kvůli tomu, že rozesílalo spousty spamu. Nejednalo se o spam, který by byl rozesílán kvůli napadení. Šlo o spam, který rozesílali sami, aby z propagovali svojí firmu. Více se dočtete zde. Na druhé straně Wedos se snaží blokovat uživatele, kteří jsou nahlášeni jako kvůli rozesílání spamu.

Cena

Nechápu jak si může Attivo účtovat tak vysokou cenu za tarif UNLIMITED. Jediný logický důvod mi přijde, že jelikož nabízí doménu zdarma k webhostingu, tak si cenu domény musí přičíst. Při propočtu vyjde skoro za stejné peníze (+- nějaká Kč) webhosting NoLimit i s .cz doménou a někdy se poštěstí, že i Wedos dává .cz domény zdarma. Bohužel pro Attivo je u nich prodlouženi domén výrazně dražší, než jejich první zakoupení. Wedos má jak nákup, tak i prodloužení za stále stejnou cenu.

Závěr

Pokud jste dočetli až sem a přesto stále nevíte, který webhosting zkusit, tak vám možná pomůže sleva, kterou naleznete přímo pod tímto textem. Bohužel Attivo žádnou slevu nerozdává a tak vám ji sem ani nemohu nabídnou. Sleva na Wedos ovšem existuje a tak ji také zveřejním. Upřímně bych z těchto dvou zvolil Wedos a to z výše uvedených nedostatků.


 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation

?"> Předchozí článek