Konec roku se blíží, ovšem ještě letos by měla vyjít další verze nejznámějšího Redakčního systému na světě. Teď se jedná o verzi 4.1. Bylo pro ni přichystáno několik inovací, ale ne všechny jak tomu většinou bývá, se nepodařilo včas implementovat. 1 beta verze přišla s 2 týdením spožděním uvidíme tedy, zdali vývojáři doženou termín 8. prosince, kdy by chtěli vypustit finální verzi.Novinek je v nové verzi hned zase několik, některé jsou uživateli více očekávané, některé zase méně. Svého se také dočkají vývojáři a to především šablon. Pojďme se už podívat na nové funkce verze 4.1

Uživatelé

Úprava obrázků v editoru

Pokud neustále vkládáte obrázky do článků, tak vás jistě zaujme nejnovější vychytávka, která vám možní rychle umístit obrázek do článku přesně tam, kam potřebujete.

Wordpress režim nerušeného psaní

WordPress režim nerušeného psaní

Do teď jste při vložení obrázku měli po jeho kliknutí na výběr, jenom z dvou možností. Nyní přibydou další možnosti, které vám umožní rychle obrázek zarovnat doleva,na střed nebo doprava.

Nerušené psaní

Režim nerušeného psaní je ve wordpressu již nějakou chvíli implementován. Teď dostává trošku jinou a přijatelnější podobu. Když máte režim zapnutý, tak vám zůstane jenom editor a okno pro nadpis příspěvku. Zbylé kolonky se vám zobrazí, když kurzorem najedete na jejich původní místo. Poté se zase kliknutím na editor dostanete do režimu nerušeného psaní. Já sám jsem tento režim nevyužíval z důvodu jeho horšího přepínání. Další důvodem bylo, že se editor zmenšil a já spíše potřeboval více prostoru. Tento prostor bych uvítal i u tohoto předělaného nevyrošovaného psaní. Náhled je výše. Editor nevyrošovaného psaní, by měl být v základním nastavení wordpressu zapnutý. Umožní to, aby si na něj uživatelé více zvykli. Vypnutí je ovšem velice snadné. Stačí kliknout na „čtverec se čtyřmí šipkami“ naleznete jej v pravé části editoru.

Instalace jazyků

Ve verzi 4.0 je možné se snadno přepínat mezi aktuálně nainstalovanými jazykovými balíčky. Verze 4.1 se má dostat ještě dále a umožňuje doinstalovat další jazykové balíčky.

WordPress instalace jazyka

WordPress instalace jazyka

Odhlašení z ostatních zařízení

Vývojáři plánovali, že v profilu uživatele, budou napsané informace o posledních reklacích (přihlášeních). Tento nápad minimalizovali na to, že když jste ještě někde jinde přihlášení, než na daném zařízení, tak se můžete pomocí jednoho kliknutí odhlásit i jinde.

Wordpress ohdhlášení relací

WordPress ohdhlášení relací

Toto nastavení velice vítím. Občas, když se někde zapomenete odhlásit, tak to jednoduše provedete doma.

Nová šablona

Protože tu bude nový rok, tak je již přichystaná nová šablona s názvem Twenty Fifteen (překlad: 2015). O této šabloně jsme psali nedávno a dali jsme vám možnost si ji i bezplatně stáhnout. Mně u šablony štve, že není možné levý sloupec snadno v nastavení přesunout na levou stranu.

Vývojáři

Vylepšená práce s titulkem

Pro vývojáře šablon bylo velice obtížné nějak dobře nadefinovat titulek stránky. Je velice důležité, aby nebyl titulek na všech stránkách stejný a také, aby šel upravovat podle potřeby. Vývojáři o tomto problému věděli, ale chvíli trvalo, než vymysleli nějaké řešení, které dodrží zpětnou kompatibilitu i se staršími šablonami. Vývojáři dety přidali další parametr do funkce add_theme_support .

Vylepšený Customizer

Nástroj, který umožňuje nastavit různé parametry aktuální šablony v reálném čase se dočkal rozšíření API. Zároveň také bylo opraveno několik chyb. Tvůrci šablon tedy budou moc uživatelům dovolit si šablonu víc upravit, tak jak chtějí.

Taxonomie ještě lépe

Známý problém s tím, když jste dali rubruci a štítku stejný název je již ve verzi 4.1 vyřešen. V budoucnu je plánováno ještě několik změn, které by měli nakonec vést ke spojení tabulek wp_term_taxonomy a wp_term.

Účelnější WP_QUERY

Byla přidána podpora komplexnějších a i vnořených dotazů (meta, datum, komenáře a taxonimie).

Beta wordpress 4.1 pro každého

Beta je dostupná všem, jak možností stažení z odkazu tak i pomocí pluginu WordPress Beta Tester. Nedoporučuje se instalovat jakoukoliv jinou verzi, ne finální na ostré stránky.

Pokud naleznete nějakou chybu, můžete ji zaslat na fórum wordpressu do sekce, která se věnuje přímo chybám v alpha/beta verzích. Sekci naleznete zde bohužel musíte mít účet na wordpress.com .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation