Už je to 5 let, co začala své služby nabízet nová webhostingová společnost Wedos. Vytvořili své první datacentrum v protiatomovém krytu, které je umístěno v Hluboké nad Vltavou. Nyní se však po 5 letech chtějí posunout ještě o kousek dál a tak již započala výstavba druhého datacentra. Toto datacentrum je neprojektováno již od začátku pro svůj účel. Vše tedy bude řešené, tak aby to bylo neefektivnější. Přeci jen, lépe se něco dělá úplně od začátku na čisto podle svých potřeb, než něco přestavovat.

V tomto článku, který bude pravidelně aktualizován, podle toho jak bude probíhat výstavba, se dozvíte všechny informace uceleně a přehledně.

Informace o datacentru

Wedos datacentrum 2 půdorys

Půdorys chystaného datacentra

Celé datacentrum bude postavené ze železobetonového monolitu a bude převážně utopeno ve svahu, který na pozemku je. ta část, která bude vyčnívat, jsou kanceláře, které budou mít rozlohu 550 m². Celkem bude v datacentru 1050 m² užitné plochy. Zastavěná plocha bude o rozloze 750 m² a pozemek má rozlohu 1178 m². Druhé datacentrum je tvořené ze dvou částí (kanceláře,servery), které budou oddělené, ale postavené hnedka u sebe. Bude tomu tak, z důvodu bezpečnosti a nezávislosti. Celkem bude potřeba 750 m³ betonu. O bezpečnost se také budou starat 4 trezorové dveře a mříže. Všechny servery v datacentru budou chlazeny olejem a s tím souvisí i velká úspora na energiích. S novými technologiemi a druhou lokalitou, přichází i možnost nových služeb. Postavení budovy bude stát kolem 15 milionů, dalších 20 miliónů bude na potřebné technologie. Poslední částkou, která bude ve výši několika stovek milionů korun, bude na servery a další prvky. Poslední suma, již poroste podle toho, kolik bude služeb a zákazníků.  Díky celkové úspoře, by se investice měla vrátit do 5 let. Datacentra budou mezi sebou propojena dvěma nezávislými trasami. Společnost Wedos pro své druhé datacentrum v současné době aktivně usiluje o udělení certifikace TIER IV, kterou ještě nikdo v České republice nemá. Odpadové teplo z chlazení serveru bude využíváno, jak na vytápění kanceláří, tak vyhřívání blízkého koupaliště ( 480 m).

Koupaliště a datacentrum vzdálenost

Vzdálenosti datacenter a koupaliště

 

Datacentrum wedos pozemek

Pozemky pro výstavbu datacentra

Přednáška o novém datacentru

 

Olejové chlazení v praxi

 

Výstavba nového datacentra

V polovině srpna byl koupen pozemek, který leží také v Hluboké nad Vltavou a je vzdálen vzdušnou čarou od stávajícího datacentra 640 m.

Wedos datacentra vzdálenost

Wedos vzdálenost datacenter

Wedos smlouva datacentrum 2

Vyfocená smlouva, kterou drží Josef Grill

Online webkamera

Webkamera Pohled na stavbu DC WEDOS 2
Webkamera Pohled na stavbu DC WEDOS 2

 

Snímky z Google street wievs 2012

Čištění

Poté co již byl pozemek ve vlastnictví Wedos, tak již nebyl problém zahájit výstavbu. První kopnutí do země, proběhlo dne 6. října, kdy se poprvé bagrovalo. Jak již ze snímků z Googlu bylo vidět, parcely nejsou zrovna zelené louky a tak bylo nutné vše srovnat a vyčistit.

Základy

Základy se začali betonovat již 14. října, tak že stavba pokračuje dosti rychle. Byla přislíbena i online webkamera, kde by mělo být všechno dění vidět. Snad se tak stane brzy

Betonování základů Wedos video

Zdění základů

Betonování ztraceného bednění a vyztužení

Armování a betonování základů – video

Armování železobetonové desky a dobetonování základů

Ještě byl zveřejněn kvalitní render výsledku celého snažení, po zasypání druhého datacentra. Takto tedy bude vypadat nové druhé datacentrum společnosti Wedos, po nastěhování a doladění všech detailů 🙂 .

render_uvod

Betonování armované základové desky

Videosekvence z online webkamery – betonování základové desky

 

Detailní záběry z betonování základové desky pod datovým sálem

Betonování základové desky pod administrativní částí

Penetrace základové desky před pokládkou hydroizolace

Materiál pro monolit serverové části

Betonování monolitické desky pro serverovnu

Z důvodu nízké teploty, která nebyla očekávaná a dodržení plánu výstavby se musela výztuž přes celou noc nahřívat. Taktéž betonová směs a přísady do ní byly ohřáté, aby bylo možné za těchto podmínek betonovat. Byl přítomen i expert na betonovací směs a vše s ním bylo prokonzultováno.

Skutečný dialog při betonování

P:“A co že tu vlastně stavíte?“
W:“Soukromé datacentrum.“
P:“A tady bude nějaký těžký superpočítač?“
W:“Jen servery v olejových vanách.“
P:“A to tam budou nějaké super tajné informace?“
W:“Ne, „jen“ data našich zákazníků.“
P:“Aha, že tu máte 25 mm tyče, ty se nepoužívají ani na mosty.“

Fotky z betonování dna monolitu pro serverovou část

Armování stěn monolitu

Železobetonové monolitické stěny datového sálu

 

Detailní fotky z betonování stěn monolitu

Betonování stropu nad datovým sálem

Na začátku Února se začala armovat a následně 9. února betonovat strop nad datovým sálem. Strop má hmotnost 430 tun, které nyní nesou podpěry, odkud beton pořádně neztvrdne.

Představení nového olejového chlazení

 

2 komentáře k článku “Wedos nové druhé datacentrum

  1. Link 22.5.2016 v 10.18 říká:

    V kazdem pripade stavba ci spise prestavba krytu civilni obrany na datacentrum byla pojata jako reality show, podobne jako ostatni vyse uvedene akce. Wedos tak ma urcite spousta zkusenosti a neco mozna odkoukal i od konkurence. Nova reality show by tak mohla byt hodne zajimava.

    • admin Autor článku 22.5.2016 v 11.42 říká:

      No tak přestavba předchozího datacentra byla jen částečně reality show. Stavba druhého datacentra je trošku více reality show, ale bohužel už nějakou chvíli není dostupné ani živé vysílání ani kamera, která by zabírala průběh výstavby. Zdali má Wedos zkušenosti nemohu posoudit, ale jistě se to dá pojmout ještě v lepším směru 😉 .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation