Na několika stránkách na internetu se můžete dočíst několik stručných informací o nové verzi antivirového programu Avast. Jedná se o verzi 2016 a vyšla 3.11. 2015, ovšem ne každému se zatím aktualizace nabídla. Většina článků je stručná bez ukázek a napsaná tak, že Avast vyzdvihuje. Já však sepíšu svůj vlastní pohled, bez jakéhokoliv vlivu někoho jiného.

V článku budu rozebírat verzi Avast Pro, kterou jsem detailně popisoval už v minulém článku. Budu tedy rozebírat i některé věci, které se ve verzi zdarma Avast free nenacházejí.

Avast 2016 nabízí rychlejší instalaci, nové uživatelské rozhraní, kompatibilitu s Windows 10 a jinou možnost kontroly HTTPS, než podstrčení jiného certifikátu. Osobně mě tato funkce se skenování HTTPS zajímá a proto jsem napsal samotnému Avastu o vyjádření. V současné verzi, je totiž problém, když máte zapnutou kontrolu HTTPS, tak Avast podstrčí svůj certifikát, aby mohl šifrované spojení kontrolovat. To samozřejmě není vhodná praktika a mně samotnému to způsobilo minimálně problémy s instalací doplňků do prohlížeče. Proto doporučuji tuto funkci vypnout. Do menu s vypnutím se dostanete takto Nastavení -> Aktivní ochrana -> Webový štít (upravit).

Vyjádření Avastu: Ano kontrola HTTPS spojení, probíhá jinak než ve verzi 2015. Bohužel vzhledem ke konkurečnímu „boji“ nemůžeme detaily tohoto know-how sdělovat, skenování však probíhá pouze mezi Vaším počítačem a HTTPS serverem přes šifrované připojení a pouze v kódech, navíc díky způsobu, který používáme pro komunikaci mezi prohlížečem a Webovým štítem, tyto data neopustí Váš počítač

Nezasahujeme do chráněného spojení jako předtím a na veškeré úkony jsme plně certifikováni. Námi používané mechanismy zcela vylučují jakékoli narušení bezpečnosti z cizí i naší strany

Avast vypnutí HTTPS

Vypnutí testování HTTPS Avast

Dalších změn se dočkaly dvě funkce a to Skenování domácí sítěSafe Zoně prohlížeč (bezpečný prohlížeč). U skenování domácí sítě bylo přidáno dalších 12 typů zranitelností domácího routeru. Lze tedy zkontrolovat najednou celou domácí síť a to i síťové tiskárny, router a síťové disky.

Avast 2016 test domácí sítě

Výsledek testu domácí sítě

Teď k druhé změně, kterou je nový Prohlížeč v bezpečné zóně (Safe zone browser), dříve to byla Bezpečná zóna (Safe zone). Již z názvu je patrné, že v nové verzi je Safe zone Browser určen k bezpečnému prohlížení stránek a ve staré verzi je Safe zone určená jako bezpečná zóna, kde se dali otevřít zvolené aplikace. Tedy ve starší verzi jste měli větší volnost, bylo tedy jen na vás, jakou aplikaci si povolíte. Já sám bych novou podobu Safe zone přejmenoval na Safe browser (Bezpečný prohlížeč). Ze začátku mi tato změna přišla jako krok zpět, ale při rozležení v hlavě jsem si uvědomil, že jsem stejně Safe Zone využíval jenom na prohlížeč 🙂 .

Avast Safe Browser

Safe Browser ukázka

Nově je tedy přidána ikonka peněženky, která spustí Platební režim, kde je celé okno prohlížeče izolováno a všechna data jsou chránění proti úniku. Nový Safe Zone prohlížeč umí ještě tzv. chráněné okno, které se spustí, když bude chtít přistoupit na nějakou infikovanou (podezřelou, nebezpečnou) stránku. Toto okno je oddělené od systému a znemožňuje tedy nebezpečnému kódu, k napadení samotného PC. V tomto režimu se neukládá žádná historie ani cookies. Na záměrné prohlížení nebezpečných stránek slouží spuštění prohlížeč v SandBoxu, který je také součásti Pro verze. V prohlížeči je automaticky zabudován AdBlock, který blokuje nežádoucí reklamy. Také je automaticky nastaven požadavek Do Not Track. Neznám ale moc webů, kteří by se jim řídili 🙁 .

Vyjádření Avastu: SafeZone prohlížeč je postaven na Opeře, ale přesnou verzi bohužel nevím, nabízí více doplňkových funkcí jako integrovaný Adblocker, Video-downloader a také doplněk pro Hesla, hlavní funkcí je však tzv. Platební režim (Paymode), který zajišťuje stejnou izolovanost a bezpečnost jako původní SafeZone, díky virtualizaci, přihlašovací stránky bank se otevírají automaticky v tomto režimu

Máme tu poslední část, která je úplně nová a ta se nazývá Hesla Avast. Tato nová funkce, jak název sám napovídá slouží na správu hesel. Základní funkce, která je zdarma i k nejnižší verzi Avastu má funkce bezpečné šifrování, synchronizace, automatické vyplňování, generuje hesla. Rozšířená verze, která je teď za počáteční cenu 199 Kč/rok má navíc přihlášení pomocí mobilu a hlídač hesel. Nedovedu si představit ani jednu z těchto prémiových funkcí. Pro přihlášení mobilem bude nejspíše potřeba další aplikace, což není zrovna šťastné. Hlídač hesel vás má upozornit, když někdo prolomí vaše heslo do známé služby např. Gmailu. Nechápu, jak může Avast poznat, zdali se někdo neprolomil do mého účtu. No na obě služby jsme poslal dotaz do Avastu, tak uvidím 😉 .

Vyjádření Avastu: Přihlášení mobilem – Díky aplikaci Hesla v mobilním zařízení můžete využívat stejné služby a hesla jako na počítači, díky synchronizaci, tedy pro přihlášení k jakémukoli účtu ke kterému přistupujete například i přímo z počítače se můžete přihlásit stejně jednoduše jako z PC

Prolomení účtu – Máme jak vlastní databázi, tak existuje propojení více společností, které průniky do mailovek hlídají, jakmile dostaneme zprávu, včetně seznamu postižených mailových adres, informuje přímo i naše zákazníky. Kontrolujeme tedy informace, které jsou spojené s daným účtem a ne heslo samotné.

Upřímně se mi ale tato služba vůbec nezdá, i když mám potom jedno centrální heslo k ostatním heslům. Jde o jednu podstatu, nikdy není dobré mít někde uložená hesla. Ať je to prohlížeč,total commander či jiný program. Vždy tím vytváříme velice snadnou příležitost pro útočníka, aby získal naše hesla. Avast obhajuje tuto službu tím, že většina lidí i přes věčné upozorňování, má velice mizerné heslo. Jedná se o hesla typu 123456, heslo123, qwerty, qwertz, abc123, 111111, 123456789, atd. Tyto hesla si uživatele volí z důvodu, že si „super“ silná hesla nedokáží zapamatovat. Heslo však nemusí být složité na zapamatování a přitom může být silné. O silných a zapamatovatelných hesel jsem již psal. Nejhorší na tom je, že hesla se z důvodu synchronizace ukládají na servery Avastu. Sice jsou chráněna, ale již se ukázalo, že když budou útočníci chtít, tak se dostanou kamkoliv.

Menší změna se odehrála ještě i ve vzhledu. Teď již není menu po levé straně, ale zobrazí se na hoře, poté co vyberete sekci. Jde tedy o úsporu místa. Přikládám několik screenů staré verze a nové verze, ať sami můžete posoudit.

V nové i staré verzi doporučuji vypnout funkci CleanUp, která vám vždy řekne, že máte problém s počítačem. Potom se vás zeptá, zdali jej chcete optimalizovat a přesune vás na stránku se zakoupením licence na tuto část Avastu. Funkci vypnete v této sekci Nastavení -> Nástroje -> CleanUp (vypnout). Můj osobní názor je ten, že stále ještě je vhodné, pokud chcete být v bezpečí si zakoupit se slevou verzi Avast Pro. Bohužel se Avast docela nafukuje a přibývá k němu několik zbytečností, bez kterých by byl lepší a svižnější.Pokud si chcete zkusit verzi Avast Free antivirus zdarma, tak stačí využít spodního tlačítka využít zdarma. Můžete se podělit i o své zkušenosti dole v komentářích.

 

4 komentáře k článku “Novinky a změny v Avastu 2016

  1. Anula 25.4.2016 v 10.50 říká:

    Je avast safezone bezplatný?

    • admin Autor článku 26.4.2016 v 7.26 říká:

      Dobrý den,
      Avast SafZone je již dostupný i v bezplatné verzi Avast Free Antivirus. Je tedy již bezplatný a můžete jej využívat bez jakýkoliv poplatků.

  2. ladek 27.11.2015 v 14.31 říká:

    Ted co se mi nelibi je celkovy test pocitace. Dobehne nekam na pulku a stoji.

    • admin Autor článku 27.11.2015 v 17.58 říká:

      Dobrý den,
      s tím problém nemám. Zkuste aktualizovat program, byla teď vydána opravná verze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation